Dagen före julafton fick Region Stockholm ja till att åter använda sig av krislägesavtalet vid sjukhusens intensivvårdsavdelningar.

Men ännu är det inget sjukhus som har aktiverat det.

Det är Johan Sand, specialistsjuksköterska på covid-iva vid Karolinska i Huddinge, glad för.

– Det är väldigt slitigt. Man är nästan livegen, eftersom man kan bli inbeordrad nästan när som helst, säger han.

Dubbel lön

Krislägesavtalet innebär att personalen får 48-timmars arbetsvecka, men också mer än dubbelt betalt per timme. Utöver de 48 timmarna kan nödfallsövertid beordras.

Vi träffade honom i våras, när pandemin tagit fart. Då såg han avtalet som enda möjligheten att klara bemanningen. Det gällde då april-augusti.

https://www.mitti.se/nyheter/jobbar-12-timmarspass-i-coronapandemin-nu-far-de-krislon/lmtdc!8344355/

Nu ser han annorlunda på det.

– Jag tycker inte att man har uttömt alla möjligheter att öka personalstyrkan. Personal från privata vårdgivare har inte kallats in, vilket gjordes i våras, så att vi kunde öppna fler vårdplatser. Om man nu lärt sig något från i våras så är det dags att visa det nu, säger han.

Långa arbetsdagar

Han tycker att det absolut sista man ska ta till är att krama ur det allra sista från dem som jobbar på akutsjukhusen.

– Vi jobbar 12-timmarspass sedan i november, men har normal veckoarbetstid. Jag tror inte någon vill att krislägesavtalet börjar användas igen, säger han.

Hög sjukfrånvaro

Region Stockholms motivering till att nu aktivera krislägesavtalet är att det råder "extraordinära omständigheter" och föreligger ett "krisläge vad gäller personalförsörjningen", då smittspridningen är fortsatt hög och sjukfrånvaron är högre än normalt.

Men ännu har alltså inget sjukhus använt sig av möjligheten.

Sjukhusen avvaktar

Lennart Stenemyr, förhandlingschef på Danderyds sjukhus skriver i ett mejl: "Vi följer utvecklingen och är förberedda om det blir aktuellt".

Södersjukhusets presstjänst meddelar att "i dagsläget har vi inte planerat att aktivera krislägesavtalet".

Kollegan på Karolinska universitetssjukhuset skriver "Vi följer och bedömer situationen dagligen men i nuläget finns det inte något beslut på att avtalet ska aktiveras". Inte heller på S:t Görans sjukhus är krislägesavtalet aktiverat.