Klockan 23 i kväll dippar elpriset ner under nollan. Under sex timmar, fram till klockan 5 imorgon bitti ligger priset på elbörsen Nord Pool någonstans mellan 0 och minus ett öre per kWh, berättar Johan Sigvardsson, analytiker på elbolaget Bixia.

– Och dygnssnittet för imorgon ser ut att bli 4,6 öre per kWh, vilket kan jämföras med de 2,29 kronor som har varit snittet för september, säger han.

Skälet till det kraftiga prisfallet är att det blåser mycket, både i Sverige, Danmark och Tyskland – i kombination med att gaspriserna på den europeiska marknaden har halverats, enligt Aftonbladet.

Får man betalt för att köra tvättmaskinen på natten nu?

– Nej, det är en vanlig missuppfattning. Färre än en procent av alla konsumenterna har sådana timprisavtal där du kan styra kostnaden på det sättet. De allra flesta har en taxa som bygger på snittpriset för månaden, säger Johan Sigvardsson.

De extremt låga priserna under det närmaste dygnet bidrar ändå till att dra ner snittet för oktober rejält.

– Enligt våra prognoser kommer det att fortsätta blåsa bra de närmaste 8-9 dagarna. Om det blir som vi tror kan snittpriset för oktober hamna runt en krona per kWh i Stockholm, alltså mer än en halvering mot september, säger Sigvardsson.