ÖKNING. Totalt vårdas 164 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 42 fler än vad som rapporterades förra veckan Foto: Mostphotos

Kraftig ökning av covid-smitta i Stockholm

Antalet personer smittade med covid-19 har ökat rejält på sjukhusen Stockholm. "Ett tydligt steg i fel riktning", säger chefläkare Patrik Söderberg.

  • Publicerad 10:34, 30 jun 2022

Ett tydligt steg i fel riktning

Region Stockholms lägesrapport för covid-19 visar på en 35-procentig ökning av antalet patienter med covid-19 som vårdas vid något av regionens sjukhus.

– Det är ett tydligt steg i fel riktning. Fortsätter ökningen kommande veckor blir det mycket besvärande för sommarsjukvården, säger chefläkare Patrik Söderberg i ett uttalande.

Ökningen syns både i intensivvården, på akutsjukhusen och i den geriatriska vården.

Över 800 dagar av pandemi i Stockholm

På Danderyds sjukhus ser de en liten ökning. Bernd Schmitz, pressansvarig, berättar att de har kontakt med Region Stockholm om en ökning i antalet fall. Ett 30-tal patienter behandlas nu med bekräftad covid-19.

– Det brukar ligga på en nivå mellan 20 till 25, som går upp och ner. Vi har sett en liten ökning nu, säger han.

Ovaccinerade

Det finns en sak gemensamt med många av patienterna vid länets sjukhus: De har inte tagit tagit minst två doser vaccin.

– För dig som inte påbörjat din vaccination än är det inte för sent att göra det. För dig som ännu inte tagit de doser som du erbjudits – boka en tid direkt. Vaccin ger det allra bästa skyddet mot svår sjukdom, säger Patrik Söderberg.

Totalt vårdas 164 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 42 fler än vad som rapporterades förra veckan.

Sedan pandemins början har 5 289 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Stockholm. Det är 7 fler än vad som rapporterades förra tisdagen.

Fel att neka 65-plussare att välja vaccinsort själva

Vad gäller egentligen om man känner mig sjuk?

Behöver man testa mig mot covid-19?

De flesta i allmänheten testas inte längre vid symtom på covid-19. Testningen fokuseras nu till hälso- och sjukvården samt omsorgen.

Andra rekommendationer gäller dock för patienter eller gravida i behov av vård och behandling.

Vad ska man göra om man får symtom på covid-19?

Man behöver ju inte testa sig, men ska fortfarande stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter om man känner sig sjuk och har symtom som kan vara tecken på covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten maj 2022

Visa merVisa mindre