Region Stockholms lägesrapport för covid-19 visar på en 35-procentig ökning av antalet patienter med covid-19 som vårdas vid något av regionens sjukhus.

– Det är ett tydligt steg i fel riktning. Fortsätter ökningen kommande veckor blir det mycket besvärande för sommarsjukvården, säger chefläkare Patrik Söderberg i ett uttalande.

Ökningen syns både i intensivvården, på akutsjukhusen och i den geriatriska vården.

https://www.mitti.se/nyheter/over-800-dagar-av-pandemi-i-stockholm/repvfh!bSFfGr6dvDzlosOriGSdgQ/

På Danderyds sjukhus ser de en liten ökning. Bernd Schmitz, pressansvarig, berättar att de har kontakt med Region Stockholm om en ökning i antalet fall. Ett 30-tal patienter behandlas nu med bekräftad covid-19.

– Det brukar ligga på en nivå mellan 20 till 25, som går upp och ner. Vi har sett en liten ökning nu, säger han.

Ovaccinerade

Det finns en sak gemensamt med många av patienterna vid länets sjukhus: De har inte tagit tagit minst två doser vaccin.

– För dig som inte påbörjat din vaccination än är det inte för sent att göra det. För dig som ännu inte tagit de doser som du erbjudits – boka en tid direkt. Vaccin ger det allra bästa skyddet mot svår sjukdom, säger Patrik Söderberg.

Totalt vårdas 164 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 42 fler än vad som rapporterades förra veckan.

Sedan pandemins början har 5 289 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Stockholm. Det är 7 fler än vad som rapporterades förra tisdagen.

https://www.mitti.se/nyheter/fel-att-neka-65-plussare-att-valja-vaccinsort-sjalva/repvfn!V9Xdn@NNntbfBRcFQwcg/