Mitt i har begärt ut siffror från trafikkontoret över inkomna klagomål på snöröjning den här vintern och förra. Trots betydligt fler dagar med kyla och snö, har missnöjet totalt sett minskat kraftigt.

Vid mitten av januari i fjol hade det kommit in över 3 700 klagomål bara från Farsta stadsdelsområde, som då toppade missnöjesligan. I hela stan var antalet klagomål över 14 000.

Den här vintern är motsvarande siffror knappt över 1 000 i Farsta och drygt 8 000 i Stockholm totalt.

Betyder det att snöröjningen har blivit effektivare i spåren av det vite som dömdes ut i fjol? Entreprenören Svevia krävdes på rekordbeloppet 2,8 miljoner kronor för brister och förseningar i arbetet. Merparten gällde söderort.

Mer lätthanterligt snöfall

Eller är svaret helt enkelt att det är skillnad på snöfall och snöfall? Det menar i alla fall trafikkontoret som väl aldrig lär glömma snösmockan i november 2022.

Förklaringen bakom förra vinterns snöraseri – snösmockan i november och efterföljande ploghaveri. Här en bärgningsbil som körde fast på Forshagagatan.

Förklaringen bakom förra vinterns snöraseri – snösmockan i november och efterföljande ploghaveri. Här en bärgningsbil som körde fast på Forshagagatan.

Kerstin Agerfred

– Under denna vinter har det visserligen snöat ganska många gånger men det har inte kommit så stora mängder snö vid samma tillfälle som det gjorde i början av förra vintern, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Tittar man närmare på siffrorna, ser man också att över 90 procent av förra vinterns klagomål från Farsta, och nästan lika hög andel i staden som helhet, kom redan i november. Räknar man enbart december och januari har klagomålen tvärtom ökat den här vintern.

Tvingades skotta mitt på bilväg

– Jag skulle säga att det är ungefär lika illa nu som förra vintern, säger Kent Vesterberg, vice ordförande för Lagnö samfällighetsförening på Värmlandsvägen i Farsta.

Föreningen har kontaktat trafikkontoret flera gånger i vinter. Bland annat efter att en hög sträng med snö lämnats kvar i mitten av körbanan på Värmlandsvägen efter plogning, vilket försvårade för bilar att ta sig in och ut från området.

Kent Vesterberg menar att snöröjningen på Värmlandsvägen lämnar en del övrigt att önska.

Kent Vesterberg menar att snöröjningen på Värmlandsvägen lämnar en del övrigt att önska.

Privat

– Det blev en rejäl vall som inte gick att köra igenom med bil. Vi fick vi själva gå ut mitt på vägen och handskotta, berättar han för Mitt i.

Svaret från trafikkontoret blev att mittsträngar inte hör till de prioriterade åtgärderna – de kan få ligga kvar upp till sju dagar efter plogning.

En av trottoarerna längs med Värmlandsvägen har också tidvis varit oframkomlig efter att snövallar plogats upp där.

– För den som går med rollator eller barnvagn har det varit omöjligt att ta sig fram, säger Kent Vesterberg.