– Vi är väldigt nöjda. Det är svårt att veta i förväg hur det kommer gå i och med att det var första året, men korna betade väldigt bra, även i skogen, säger Klara Allenmark, landskapsarkitekt på Farsta stadsdelsförvaltning.

Kornas närvaro var även uppskattad av invånarna. Att staden valde att ha betande kor under sommaren i Farsta berodde på att politikerna ville se betesdjur där.

Från början var tanken att de tre korna skulle stanna vid Farstanäset ända till oktober, men eftersom det var torrt i markerna i början av sommaren fanns inte tillräckligt med bete till det.

Än så länge är det inte klart om korna kommer tillbaka nästa sommar. Det beror på om stadsdelen har råd med satsningen ett år till.

– Kostnaden för stängsel, grind etc. landade på 102 600 kronor. Detta är en investering som vi hoppas på att ha nytta av framöver, då vi hoppas på att kunna ha betesdjur även kommande år, säger Klara Allenmark.

Muuu! Nu betar kor i Farsta

Pionjärerna Pippi-Lotta, Becka och Kulla är nu på plats i hagen vid Farstanäset. De är kommunens första kossor i området.

Efter att ha suttit fast i bilköer på E4:an verkar bohuskullorna Pippi-Lotta och Becka, samt fjällkon Kulla, extra sugna på bete. När de kommer fram till hagen vid Farstanäset strax innan 16 på måndagseftermiddagen tar de varsitt skutt in i den, till den lilla publikens, bestående av boende, nyfikna förbipasserande, representanter från stadsdelsförvaltningen, förtjusning.

– Korna är jättecoola, säger Telma Lundmark, 4, vars familj har en kolonilott i området.

Det är första gången i modern tid som staden har betande kossor i Farsta, berättar Sara Wrethed på Farsta stadsdelsförvaltning.

Två bohuskullor och en fjällko kommer att beta i Farstanäset fram till oktober, om allt går enligt planerna.

Två bohuskullor och en fjällko kommer att beta i Farstanäset fram till oktober, om allt går enligt planerna.

Angie Gray

– Det är ett initiativ från våra politiker som vill se betesdjur i stadsdelen. Vi har utrett olika platsers lämplighet genom att använda oss av uteslutningsmetoden. Det får inte vara för nära bostäder, men ska vara tillgängligt. Och bra betesmark förstås. Det här är en plats som är socialt viktig och används för rekreation.

Skogsbete

De tre korna kommer att ägna sig åt skogsbete, som är magert, något som deras raser är speciellt lämpade för.

– Förr i tiden var det standard, när andra ytor användes som ängsmark eller för odlingar, säger Sara Wrethed.

Besökare i Farstanäset kommer att kunna gå fritt genom hagen. Om man vill får man mata korna med gräs. Äpplen, om de äter dem hela, kan de bli dåliga i magen av, berättar Inga Birath von Sydow, djuransvarig på Naturgruppen som lånar ut korna.

Inga Birath von Sydow och Magnus Rignell från Naturgruppen.

Inga Birath von Sydow och Magnus Rignell från Naturgruppen.

Angie Gray

De tre nyblivna Farstakorna, som vanligtvis håller till i Sigtuna, har lite olika personligheter.

Kulla vet sitt namn

– Kulla är gladast och mest nyfiken. Hon vet också vad hon heter, så henne kan man ropa på om man vill att hon ska komma, säger Inga Birath von Sydow.

Om allt går som planerat, och betet inte tar slut, så kommer kossorna att vara kvar till och med oktober.

Fler ställen med kor

Rågsveds naturreservat. Även får!

Råbyvägen, Örby.

Sjöängen i Älvsjö (längs Åbyvägen, mellan Sjöängsskolan och Stockholmsmässan).

Vid Huddingevägen (område på andra sidan Huddingevägen, sett från Sjöängen).

Sätra naturreservat (ovanför Sätrastrandsbadet).

Källa: Mitt i