Bevaras. Nu ska alla byggnader som tillhör Korvlinjen i Täby fornminnesförklaras. Här är en arkivbild på fortet i Arninge. Foto: Jens Kassnert

Korvlinjen i Täby blir fornminnesförklarad

Nu ska den del av Korvlinjen som ligger i Täby bli fornminne och därmed skyddas och bevaras. Ett beslut som hembygdsföreningen i Täby längtat efter.

  • Publicerad 16:07, 22 nov 2021

Det här är ett led i vår strävan att lyfta fram en unik historia

Korvlinjen var innan 2014 kulturminnesklassad, men på grund av en lagändring försvann skyddet. Nu ska länsstyrelsen göra en fornminnesförklaring på befästningen.

– Korvlinjen är landets enda privatbyggda skyddslinje, den byggdes av pengar från privatpersoner, säger Sofia Andersson som arbetar med kulturmiljöfrågor på länsstyrelsen.

En glädjande nyhet för hembygdsföreningen som kämpat för att få till ett skydd av Korvlinjen under flera år, menar Täbybon Ragnar Strandberg, sekreterare i hembygdsföreningen.

– Det är glädjande besked då stora delar fortfarande är intakta i Täby. Det här är ett led i vår strävan att lyfta fram en unik historia som finns i Täby, som många inte vet om, säger han.

Korvlinjen är ett befästningsverk som byggdes strax före och under första världskriget. Detta för att förhindra ett landangrepp på Stockholm.

Namnet Korvlinjen (Norra fronten som den officiellt kallades) syftar på att forten har korvliknande form. Flera av linjens byggnader är rivna eller har söndervittrat, men i Täby finns flera bunkrar och befästningen kvar.

Sedan ett par år tillbaka är den delen som ligger i Täby prästgårds naturreservat igenbommad. Detta på grund av att fester förekommit. Nyss var det någon som bröt upp hänglåsen igen. En fornminnesförklaring kan förhoppningsvis hjälpa till att stoppa förstörelsen då det går att polisanmäla.

Kan skyddas nästa år

Det dröjer till nästa år innan Korvlinjen blir skyddad. Då är planen från länsstyrelsen att göra skyltning vid området, men även restaurering och fornvård.  

Hembygdsföreningen har storslagna planer på att göra området mer tillgängligt för Täbyborna.

– När den blir mer skyddad vill vi göra en vandringsled och folder med karta tillsammans med, bland annat, länsmuseet. Vi hoppas även man kan restaurera det som naturen har raserat, säger Ragnar Strandberg

– Det finns mycket information och en historia att lyfta fram, it´s a history worth remembering, säger han

Mer om Korvlinjen

Norra fronten av Korvlinjen byggdes 1904-1916, den södra 1902-1922.

Försvarslinjen skulle bemannas av 44 bataljoner infanteri, 13 batterier med positionsartilleri, 22 fältartilleribatterier och 18 kulsprutebatterier. Sammanlagt drygt 40 000 soldater.

Trupperna som skulle besätta linjen var i första hand landstormssoldater, män i åldern 33-40 år med sämre beväpning än den reguljära armén.

Nu ska den del av Korvlinjen som ligger i Täby skyddas av länsstyrelsen och få en så kallad fornminnesförklaring, vilket kan ske någon gång nästa år.

Visa merVisa mindre