Sedan en tid bedriver Jobbtorg, som är en del av Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning, ett projekt kallat Unga söker unga.

I Hässelby-Vällingby är tanken att två ungdomar ska anställas som ska hålla i projektet.

– Helst en kille och en tjej. De ska jobba sida vid sida tillsammans med oss uppsökare. De blir extra kollegor som ska hjälpa till och komma med nya idéer, säger Mommen Hamoui, ungdomskonsulent på Jobbtorg.

I stadsdelarna Hässelby-Vällingby och Bromma ska två ungdomar anställas i ett nytt projekt.

I stadsdelarna Hässelby-Vällingby och Bromma ska två ungdomar anställas i ett nytt projekt.

Stefan Källstigen

Dator och telefon

Ungdomarna som anställs utrustas med dator och mobiltelefon för sitt uppsökande arbete.

Mommen Hamoui ger exempel.

– De kan spelar kort på torget med ungdomar samtidigt som de berättar om projektet, de ringer runt till föreningslivet i området, det blir en extra hjälpt till oss.

Mommen Hamoui.

Mommen Hamoui.

Privat

Hittills har tre ungdomar anställts.

Kan ni se effekter?

– Jag skulle säga så här, de kommer med väldigt bra idéer.

Mommen Hamoui har förhoppningar om projektet.

– De ungdomar som anställs är själva inskrivna på Jobbtorg och ska nu hjälpa andra ungdomar. Jag tror att det innebär att det blir ett annat sätt att jobba på, ett annat språk, ungdomar lyssnar på jämnåriga och ser att de har ett jobb och får höra om hur de har fått ett jobb.

Nästan var tionde

Enligt arbetsmarknadsförvaltningen hör åtta procent av ungdomar i åldern 16 till 29 år till gruppen som varken arbetar eller studerar. Uppgiften är från 2020 men enligt Mommen Hamoui är andelen relativt oförändrad över tid.

I Hässelby-Vällingby handlar det enligt arbetsmarknadsförvaltningen om drygt 1 200 ungdomar i åldern 16 till 29 år.

– Det kan vara allt från hemmasittare, skoltrötta, ungdomar som har olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, eller social fobi, säger Hamoui.

Projektet har än så länge inget slutdatum.

– Just nu pågår det tills vidare, det är inte bestämt när det ska ta slut, jag tror att de håller på till slutet av året, säger Mommen Hamoui.