Stockholm universitet är det enda lärosäte som erbjuder studier i koreanska på universitetsnivå. Mellan 2019 och 2021 har antalet registrerade sökande ökat från 83 till 173.

– Jag blev själv förvånad, säger Eunah Kim, kursansvarig.

– Många har suttit hemma och lärt sig språket från populärkultur under pandemin. Eftersom vi är ensamma om att erbjuda kurser i koreanska samtidigt som intresset är stort runt om i landet, har vi pratat om att hålla kurser på distans.

Tidigare har det varit stort fokus på Japan, nu talas det alltså allt mer om Korea,Det erbjuds bland annat kurser i landets historia och ekonomi. Det ska även starta en ny kurs på vårterminen i koreansk populärkultur.

– Fokus kommer att ligga på k-pop men även beröra film och tv-serier

Korea har hamnat lite i kläm mellan stormakterna.

– Sydkoreanska regeringen har använt sig av soft power där de medvetet gjort en aktiv satsning på populärkultur vilket i sin tur skapar ett intresse för landets kultur och lockar turister, säger Eunah Kim vid Stockholms universitet.

Lokal mat

Den som inte hinner plugga på universitetet kan ta sig till Luntmakargatan. Här ligger bland annat den koreanska livsmedelsaffären, Korean Food.

Yung-Ja Yong och Hye Young Chung har drivit butiken i 19 år.

– K-pop och tv-serier har gjort att intresset har ökat. Efter att besökarna har upptäckt dem brukar de komma hit, säger Hye Young Chung.

Vilken är din koreanska favoriträtt?

– Oj den är svår. Det finns jättemånga goda rätter, men min favorit är nog nudelsoppan Naengmeyon, som är kalla nudlar.

– Det är jättegott en varm sommardag, inflikar Yung-Ja Yong vars favoriträtt är kimchigryta.

Hye Young Chung tips till den som vill uppleva koreansk kultur i Stockholm är att besöka restauranger, titta på serier och lyssna på musik.

– Det finns mycket k-pop. Mina favoritartister är Sanulrim och Big Bang, säger Hye Young Chung.

Som en familj

Tillsammans med sin fru Young-Ju Lee driver Chan-Hee Lee den koreanska restaurangen Korea House. Nyligen firade restaurangen elva år, vilket flera gäster uppmärksammade.

– Vi har några som läser koreanska på universitet som nästan blivit som en familj. Det är en tjej som har kommit hit i flera år för att fira vår födelsedag, säger Chan-Hee Lee.

– Nu under hösten har det nästan skett en explosion av gäster. Fler än vi hade innan pandemin. Det går också att märka att yngre generationer tar med sina familjer hit. Att de vill visa upp för sina föräldrar vad de gillar.

Chan-Hee Lee tycker om historia och delar gärna med sig av berättelser om Korea för gäster som är intresserade.

– Jag brukar berätta vad jag kan om Korea som sedan kan leda in på nya ämnen. Det kan handla om koreansk musik, film och historia.