Under en sträcka på cirka tre kilometer ska flera bilister på Svinningevägen fått väja för att inte krocka med en lastbil som körde på fel sida av vägen.

Händelsen inträffade i mitten av februari 2021.

Inblandad i olycka

Nu har en man i 40-årsåldern åtalats för detta och en rad andra trafikbrott. Bland annat ska han året därpå ha varit inblandad i en trafikolycka på länsväg 278 i Norrtälje där han enligt åtalet kolliderade med en personbil och sedan smet från olycksplatsen utan att lämna kontaktuppgifter.

Vid bägge händelserna var mannen, enligt åtalet, berusad.

I Österåker hade han enligt åtalet 2,34 promille alkohol i blodet. Vid den berusningsnivån får många svårt att gå upprätt och får dubbelseende, enligt Systembolaget. Gränsen för grov rattfylla går vid 1,0 promille.

Mannen ska dessutom ha saknat körkort för de fordon han körde – en lastbil i Österåker respektive en lätt lastbil vid händelsen i Norrtälje.

Machete

När mannen ertappades i Österåker ska han dessutom ha haft ”en större kniv av machetetyp” i förarhytten.

”Brottet är grovt då kniven varit av särskilt farlig beskaffenhet och innehafts i sammanhang där den kunde befaras komma till brottslig användning”, skriver åklagaren.

Mannen åtalas vid Attunda tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, två fall av grovt rattfylleri, två fall av grov olovlig körning, grovt brott mot knivlagen samt smitning från trafikolycksplats.

Mannen har erkänt grovt rattfylleri och olovlig körning i Österåker men nekar till övriga brott.