Stöld. Skulpturparken av K G Bejemark har stått i Hagalund sedan 70-talet och visar händelser och personer ur stadsdelens historia. Nu har fyra bronsfigurer polisanmälts stulna. Foto: Solna stads bildarkiv

Konsttjuvar har slagit till i Solna – igen

Konststölderna i Solna stad som inträffade förra veckan utreds av polisen. Och nu har förövarna slagit till igen. – Jag är skakad faktiskt, säger Johanna Malm Molvin, chef för Solnas konst- och kulturmiljöer.

  • Publicerad 12:13, 12 nov 2021

Det här är Solnas historia. Vi har mött många som är så ledsna över det här.

Tipset om en andra omgång stölder kom till Mitt i Solna. En Solnabo hade uppmärksammat att ett verk i form av ett hästhuvud av konstnären Asmund Arle försvunnit från sin plats i Hagalund och mejlade tidningen.

Kultur- och fritidsförvaltningen åkte till platsen på fredagsförmiddagen och kunde konstatera att även fyra bronsfigurer i skulpturparken Till minne av en stad av K G Bejemark saknades.

– Det är är en skulpturpark som berättar Hagalunds historia. Vi hade precis renoverat det och så kommer detta. Det är så tråkigt. Vi jobbar intensivt med det här nu och jag är skakad faktiskt, säger Johanna Malm Molvin.

Stor konststöld i Solna: Sex skulpturer avsågade

Stölderna kommer att polisanmälas under dagen.

Hur jobbar ni med det här nu?

– Vi försöker kartlägga vad det är för situation vi står inför, det känns som att de är inne i en räd. Vi gjorde en inventering efter de första stölderna, men nu får vi ju göra samma sak igen. Det är svårt att skydda sig mot, men vi gör verkligen allt, säger Johanna Malm Molvin.

För Mitt i Solna uppgav polisen tidigare i veckan att man inte tagit emot något avgörande tips kring stölderna, men att en teori är att det är metalltjuvar som varit i farten.

Upprörande, tycker Johanna Malm Molvin.

– Det handlar om 25 kronor kilot i metallvärde googlade jag just fram. Men det här är Solnas historia. Vi har mött många som är så ledsna över det här.