Vill du vara kreativ på sommarlovet? Då är det en bra idé att besöka den flytande pontonen under Liljeholmsbron.

Från den 4 juni finns konstnärer på plats, för att leda workshops med besökarna. Den konst som skapas ställs sedan ut på pontonen

– Det är drop in. Man behöver alltså inte boka plats för att vara med. I stället kan man få vänta ett tag på sin tur, eftersom det finns restriktioner för hur många som får samlas samtidigt, säger producenten Karin Robérts.

Karin Robérts är en av grundarna av ARTmovement, som driver projektet ARTmovement Fair 2021. Idén är att skapa ett utomhusgalleri på den 300 kvadratmeter stora pontonen.

– Tanken är också att göra konsten tillgänglig för alla och att alla kan vara konstnärer och ta plats i det offentliga rummet, säger Karin Robérts.

Först ut är konstnärerna Daniel Svahn och André Batista, den 4–6 juni. Med Daniel Svahn får besökarna skulptera möbler av överblivet material. Med André Batista får de skapa med en rollerpaint.

Den 12–13 juni tar konstnärerna Maria Yvell och Lina Eriksson över. Med dem får besökarna göra ett gemensamt verk med sprej, garn och ord.

Mötet är viktigt

Att arbeta tillsammans är en viktigt inslag.

– Vi vill få människor att mötas genom konsten och gärna människor som annars inte möts. Det är en verksamhet, säger Karin Robérts.

Den som gillar att bygga världar kan passa på när konstnären Thomas OKOK Gunnarsson håller i en workshop, den 18–20 juni. Med honom bygger besökarna en värld av djur, människor och natur med sprej och markers.

Sist ut är konstnären Gülbuden Kulbay. Hon håller i en performanceworkshop den 3 juli, som blir ett avstamp inför ett samarbete mellan ARTmovement och Färgfabriken i höst.

Utställning för alla

Pontonen håller öppet till den 8 juli, för alla som vill titta på konsten. Men det finns en hel del att se redan från starten i juni.

– Vi ställer ut verk från de workshops vi gjort digitalt under pandemin, framför allt foto men också lite måleri, säger Karin Robérts.

Projektet genomförs med stöd av Stockholms stad, som kontaktade ARTmovement om att genomföra något på pontonen i sommar.