Ateljéer. Såhär kan påbyggnaden med ateljéer se ut från Vårholmsbackarna. Foto: Urban design

Konsthallen Kummelholmen kan utökas

Ägarna till konsthallen Kummelholmen, belägen i den nedlagda panncentralen i Vårberg, har nu en godkänd detaljplan - och möjlighet att söka bygglov för att bygga ut.

  • Publicerad 14:59, 24 jun 2021

Konsthallen ägs av Jan Watteus och Torbjörn Johansson.

Samtidigt som Torbjörn Johansson blev av med sin ateljé så började taket läcka in. Då kom ägarna tillsammans med arkitektfirman Urban Design på en ny idé.

– Vi kom på att vi kunde bygga ovanpå det befintliga taket. Dels en artist-in-residence och sedan fyra ateljéer, säger Helena Glantz från Urban Design.

Förbättra läget för konstnärer

Torbjörn Johansson vill att det ska finnas fler ateljéer för konstnärer.

– Vi vill att konstnärer ska kunna komma hit och arbeta och om de vill kan de övernatta i vår artist-in-residence, säger Torbjörn Johansson.

Ovanpå ateljéerna blir det ett nytt tak.

– Taket ovanpå ateljéerna är tänkt att bli ett sedumtak och det är även planerat med en terrass, säger Helena Glantz.

Finansieringen måste bli klar

Den nu godkända detaljplanen möjliggör den här utbyggnaden.

– I den tidigare detaljplanen så var inte verksamheten godkänd som konsthall utan endast som panncentral, vi har drivit konsthallen på ett tillfälligt bygglov, säger Torbjörn Johansson.

Ännu är inget klart.

– Vi behöver först få ihop finansieringen för att kunna bygga, men nu har vi genom den här detaljplanen, som ändå skulle göras, fått möjlighet till att bygga ut, säger Torbjörn Johansson.

Ingenting kommer att ändras i den vanliga verksamheten, förutom att det kommer att finnas en riktig toalett.

– Det kommer inte bli större eller mindre, utan verksamheten med utställningarna kommer att fortsätta som vanligt. Däremot kommer vi att kunna tillgänglighetsanpassa mer, till exempel genom att ha handikapptoalett, säger Torbjörn Johansson.

Fågelvy mot väster. Här ser man det sedumklädda taket och den nedfällda takterrassen. Foto: Urban design

Från panncentral till konsthall

Kummelholmens konsthall är en gammal panncentral i Vårberg.

Jan Watteus äger konsthallen tillsammans med konstnären Torbjörn Johansson.

Panncentralen är från 60-talet. Det var ett oljeeldat vattenvärmeverk fram till att det lades ned 1997. 2001 köpte energiföretaget Fortum fastigheten för 16 miljoner. Företagets enda ambition med köpet var att se till att hålla det stängt.

Att riva byggnaden skulle kosta Fortum ytterligare cirka fem miljoner. Fortum ville att någon kunde ta det problematiska pannrummet ur deras händer.

2013 kontaktades konstnären Torbjörn Johansson och konstsamlaren Jan Watteus av arkitektfirman Urban Desigm som diskutera ett eventuellt övertagande av panncentralen.

Fortum sålde det gamla pannrummet för en krona till Jan Watteus och Torbjörn Johansson.

Visa merVisa mindre