Konsthallen ägs av Jan Watteus och Torbjörn Johansson.

Samtidigt som Torbjörn Johansson blev av med sin ateljé så började taket läcka in. Då kom ägarna tillsammans med arkitektfirman Urban Design på en ny idé.

– Vi kom på att vi kunde bygga ovanpå det befintliga taket. Dels en artist-in-residence och sedan fyra ateljéer, säger Helena Glantz från Urban Design.

Förbättra läget för konstnärer

Torbjörn Johansson vill att det ska finnas fler ateljéer för konstnärer.

– Vi vill att konstnärer ska kunna komma hit och arbeta och om de vill kan de övernatta i vår artist-in-residence, säger Torbjörn Johansson.

Ovanpå ateljéerna blir det ett nytt tak.

– Taket ovanpå ateljéerna är tänkt att bli ett sedumtak och det är även planerat med en terrass, säger Helena Glantz.

Finansieringen måste bli klar

Den nu godkända detaljplanen möjliggör den här utbyggnaden.

– I den tidigare detaljplanen så var inte verksamheten godkänd som konsthall utan endast som panncentral, vi har drivit konsthallen på ett tillfälligt bygglov, säger Torbjörn Johansson.

Ännu är inget klart.

– Vi behöver först få ihop finansieringen för att kunna bygga, men nu har vi genom den här detaljplanen, som ändå skulle göras, fått möjlighet till att bygga ut, säger Torbjörn Johansson.

Ingenting kommer att ändras i den vanliga verksamheten, förutom att det kommer att finnas en riktig toalett.

– Det kommer inte bli större eller mindre, utan verksamheten med utställningarna kommer att fortsätta som vanligt. Däremot kommer vi att kunna tillgänglighetsanpassa mer, till exempel genom att ha handikapptoalett, säger Torbjörn Johansson.