Tre konstutställningar samtidigt – det är full rulle i Vällingby centrum just nu.

På Galleri 16X på Kulturhuset tolkar 24-åriga Katja Zhukouskaya, under artistnamnet Kate Pinxit, omvärlden i Min egen verklighet. 13 större och mindre tavlor pryder väggarna.

Kate Pinxit målar i Vincent van Gogh-stilen impasto. Oljefärgen läggs på i så pass tjocka lager att penseldragen tydligt syns.

– Men till skillnad från van Gogh målar jag med knivar. Jag gillar texturstruktur, men visst kräver tekniken tålamod. Det kan ta ett halvår för färgen i en tavla att torka, säger hon.

Aluminum som presentpapper

Nere på Studio ABC:s konsthall på Jämtlandsgatan pågår Amanuelabiy Abrahams utställning Folding and Unfolding (ungefär Vika ihop och vika ut). Han har gjort ett tiotal konstverk i olika storlekar som är lika fascinerande som svårförklarliga.

Materialet på väggarna ser ut att vara presentpapper, men är i själva verket aluminium.

– Människor ska kunna hålla i och känna på mina konstverk. För att få kontraster integrerar jag aluminium med trä och plast. Nu handlar det om tredimensionella objekt, säger han.

41-åringen gör annars främst större skulpturer.

– Men jag har experimenterat en del. Det blir mjukt och väldigt hårt på samma gång, säger han.

Populärt bland konstnärer

Om konstens comeback skulle märkas någonstans efter 1,5 års stiltje var det i västerort. Det menar Olle Magnfors, föreståndare på Vällingbys Folkets hus.

– Ända sedan det byggdes 1954 har Vällingby varit en tillflyktsort för konsten. Traditionen lever kvar. Under pandemin var många hemma och målade, men det var här man ville ställa ut och nu bara sprakar det.

I september slogs såväl deltagar- som besöksrekord på den senarelagda vårsalongen. 170 konstnärer ställde ut, inför närmare 9 000 besökare.

– Än har vi inte sett kulmen på intresset för salongen. Vällingby har faktiskt alltid haft mycket konstutställningar, men kontrasten till det som varit under pandemin blir ju stor, säger han.

Skyltfönster för konsten

Olof Hanson, konstnärlig ledare på Kulturhuset Vällingby, anser att konsten är fast förankrad i västerort.

– Många lägenheter i Vällingby och Blackeberg byggdes ju om som ateljéer redan på 50-talet, säger han.

Även inne i själva centrum märks konsten. Studio ABC har fått hyra postens gamla lokal intill Coop tillfälligt. Där hänger Gunilla Dagas målningar fram till mitten av januari, sedan ska ny konst in. Konstnärerna får hyra det gamla postkontoret till och med sista februari.

– Vi hoppas vi får fortsätta hyra efter det, säger Gunilla Daga som själv är konstnär på Studio ABC.