Konstfacks årliga julmarknad flyttade in i Liljeholmsgallerian i år, i form av en butik, men har stött på hinder. Foto: Mostphotos

Konstfack tvingades stänga julmarknad

I tisdags öppnade Konstfack en julbutik i Liljeholmsgallerian, i stället för sin traditonella julmarknad. Nu har den stängts, på uppmaning av polisen. Hoppet är att man snart ska kunna öppna igen.

  • Publicerad 16:20, 3 dec 2020

Konstfacks årliga julmarknad vid Telefonplan brukar dra tusentals besökare, den första helgen i advent. I år var den omöjlig att genomföra, i sin traditonella form. I stället ordnade studentkåren fram en lokal i Liljeholmsgallerian, som skulle hålla öppet under hela december.

Nu har lokalen bommats igen, efter bara ett par dagar. Orsaken är de restriktioner som gäller för offentliga tillställningar under coronapandemin.

"Polisen har bedömt att Konstfacks julmarknad sannolikt är en offentlig tillställning av tre skäl: den annonseras som en julmarknad, den görs tillgänglig för allmänheten och man tar betalt för inträde", skriver Anne Ostelius, presskontakt vid centrumägaren Citycon i ett mejl till Mitt i.

Söker tillstånd

Polisen har rekommenderat Konstfack att söka tillstånd för sin julmarknad, vilket man också kommer att göra.

"Vi hoppas att kunna få ett positivt besked inom kort", skriver Anne Ostelius.

Det hoppas även Konstfacks studentkår. Man menar att det rör sig om en butik och inte en julmarknad och att man använt benämnt den "Konstfacks julmarknad" eftersom det begreppet är så inarbetat.