Katti Öhlin i Pavven (till vänster). Till höger, arrangörerna Jenny Grant, Anna Werner och Karin Nordvaller på Elverket. Foto: Anton Kyhlbäck

Konstbesökare på cykel och till fots

Över 15 000 besök registrerades vid årets konstrunda, meddelar arrangörerna. "Det var tokgalet mycket folk".

  • Publicerad 17:16, 10 sep 2021

Det är många som undrat vad som ska hända på Pavven.

Årets konstrunda blev en succé, meddelar arrangörerna.

– Det har varit tokgalet mycket folk under helgen. Jag tror helt säkert att vi slår nytt rekord, säger Karin Nordvaller, en av de tre grundarna till konstrundan efter den gångna helgen.

Men redan inför helgen gjorde vi ett kort besök på Elverket, där Karin Nordvaller med de andra grundarna – Jenny Grant och Anna Werner – arbetade hårt inför den allmänna utställningen.

– Konstrundan är som en vitamininjektion som man behöver inför hösten, säger Jenny Grant.

Till helgen hade de tre vänner tryckt ett antal tusen kartor och satt upp cirka 450 affischer. Sedan 2013 har de arrangerat konstrundan, vartannat år. Att se alla nya och återkommande konstnärerna som ställer ut ger mycket, berättar de.

– Det finns sån skaparglädje, och det är så kul att det inte bara är etablerade konstnärer, säger Anna Werner.

Pavven öppnar igen

Totalt ställde 95 konstnärer ut sin konst, både på Elverket och ute i sina hem. En av konstnärerna som vi träffade inför rundan var Kattis Öhlin. Under helgen ställde hon ut konst på Pavven, där hon ska starta en kursverksamhet i konst.

Det är första gången lokalen öppnar portarna efter att fritidsgården lades ner. Under året har ett renoveringsarbete pågått för att det ska bli liv i luckan igen, berättar Kattis Öhlin.

– Det kommer bli kurser i måleri och för att hitta inspiration. Det har verkligen blivit jättefint, säger hon.

Förutom att visa upp konst har hon under konstrundan offentliggjort verksamheten.

– Det är många som undrat vad som ska hända på Pavven. Det här känns som det bästa som kan hända, jag tror att många kommer tycka det är roligt, säger hon.

Cyklar till konsten

Under veckan räknade arrangörerna på fler än 15 000 besök till de olika anhalterna på konstrundan. Fyra av besökarna var Marie Forssenius med vänner. Hon berättar att man de senaste fyra åren gett sig ut på sina cyklar för att titta på all fin konst.

– Vi brukar ha det här som en liten start på hösten. Vi var på ett tiotal olika platser, och brukar ta en lunch tillsammans sen på torget. Det var många återkommande, men också många nya i år. Härligt att se all kreativitet, säger Marie Forssenius.

Runda. Vännerna Anna Buhring, Lisa Trumstedt, Beatrice Ljung och Marie Forssenius på sina cyklar under konstrundan - utanför besöket på Pavven. Foto: Privat

Anna Werner, Karin Nordvaller och Jenny Grant. Foto: Anton Kyhlbäck