Ett vanligt år flyttar Stockholms fotbollsföreningar in barn- och ungdomsträningar i hallar och gymnastiksalar i början av november. Då blir också en stor del av stadens fotbollsplaner öppna för alla att idrotta på och möjligheten att boka tider begränsas rejält.

Men det milda vädret och den snabba spridningen av covid-19 har gjort att många lag fortsätter med uteträningar. Det har ställt till problem när flera lag kommit samtidigt till de så kallade spontanplanerna, menar Daniel Engström, sportchef för Hammarbys knattefotboll.

– Det blir trängsel och konflikter. Det är olika föreningar som anser att de historiskt sett har rätt till planer i “sina” hemområden och så blir det dispyter. Det finns också barn och vuxna som vill spela spontanfotboll som kan känna sig bortkörda när det kommer ett helt ungdomslag som säger att de vill träna, säger han.

Lagen delar på tider

Hammarby har nu enats med Reymersholms IK och Bagarmossen Kärrtorps BK om hur deras lag delar på planer och tider på Södermalm och i Söderort. Så har också föreningarna i Västerort gjort, enligt Calle Halvarsson, ungdomskonsulent på Brommapojkarna.

Han anser att fördelen med den här lösningen är att lagen därmed slipper betala en bokningsavgift till staden, men han ser också att det skulle kunna bli problem.

– Om det blir för många krockar med spontanfotbollspelare så får vi bekymmer för vi har så många lag som vill träna ute på grund av coronan och vädret. Vi måste nyttja spontanplanerna annars får vi inte ihop det. Man vill inte trängas inne i en gymnastikhall, säger Calle Halvarsson.

För att underlätta för alla som vill sporta ute anser Hammarby att staden borde låta föreningarna boka runt 70 procent av tiderna, och låta planerna vara öppna för spontanspel resten av tiden.

Hotar att släcka ljusen

Men det är inte aktuellt, enligt idrottsförvaltningen, trots att man fått flera klagomål från privatpersoner om föreningar som hävdat att de har ensamrätt till spontanplanerna.

Lösningen är att alla samsas, annars kan staden bli tvungen att släcka belysningen på planerna “och det drabbar i så fall alla”, skriver förvaltningen i ett mejlsvar till flera fotbollsföreningar.

– När de hotar att släcka planerna så rinner bägaren över för mig. Vi i föreningarna anpassar vår verksamhet utifrån coronan för att vi vill få smittspridningen att stanna upp, genom att vi flyttar verksamheten från inomhus till utomhus, men staden ger oss inte möjligheter att göra det här på ett bra sätt. Det behövs en struktur, säger Daniel Engström.

"Ska ses som en vädjan"

Camilla Hagman, kommunkationschef på idrottsförvaltningen, försvarar stadens hållning. Går det att boka tider kommer det kosta att vara på planerna och då kommer en förväntan att staden också ska ploga om vintern slår till, något det saknas resurser till. Hon hänvisar till att spelet på spontanplanerana fungerade bra förra vintern.

– Det må vara coronatid men nu är det utanför säsong. Det här möjliggör för föreningar att kunna vara ute och använda fler och andra ytor än vad man kan boka upp sig på. Myndigheterna har sagt att man fortsatt kan bedriva träningsverksamhet för barn och unga under 15 år, säger Camilla Hagman.

Men är lösningen att hota att släcka ljuset på planerna?

– Det var en olycklig formulering i det här läget. Det är klart att det kan bli den yttersta konsekvensen men det ska snarare ses som en vädjan till alla att förstå upplägget, snarare än att upplevas som ett hot, säger Camilla Hagman.