Efter den senaste tidens usla betyg till Värmdös hemtjänst, tar nu kommunen ett omtag.

När avtalen med Attendo AB, som har hand om Gustavsberg och Ingarö, och Saand AB, som har hand om Hemmesta, löper ut hösten 2026 passar man på att rita om hela hemtjänstkartan.

Kommunen vill slå ihop tre av dagens hemtjänstområden – Ingarö, Gustavsberg och Hemmesta – och göra till ett stort område, som kommunen och en extern utförare ska dela på. 

750 äldre ska kunna välja hemtjänst

Samtidigt återinförs valfriheten i Värmdös hemtjänst. Idén är att de äldre fritt ska kunna välja en av de två utförarna.

– Det här är ett önskemål som funnits länge bland Värmdös äldre och anhöriga. Med nuvarande modell finns ingen valfrihet alls, så det här hoppas vi ska öka nöjdhet och trygghet bland våra äldre, säger Julia Ekedahl (S), ordförande i Värmdös vård- och omsorgsnämnd.

Totalt handlar det om cirka 750 hemtjänsttagare som kommunen och en extern utförare i så fall skulle dela på ansvaret om.

– Om man inte får den utförare man önskar direkt, placeras man i kö tills det finns ledig kapacitet, säger Jan Rönnberg, chef för vård- och omsorgskontoret i Värmdö.

Värmdös kommunhus i Skogsbo.

Värmdös kommunhus i Skogsbo.

Eva Tonström

Höjer kraven i upphandlingen

Den nya upphandlingen, som är planerad till början av hösten, ska förutom att införa valfrihet, även bidra till att höja kvaliteten, enligt Julia Ekedahl.

– Kvalitetsaspekter vi tycker är viktiga är utbildningsnivå och språkkunskaper hos personalen, arbetsmiljö, demenskunskap, beredskap, samarbete med kommunen och uppföljning. Det kravställdes inte tillräckligt i förra upphandlingen, säger hon. 

Den nya modellen är framtagen i samarbete med en arbetsgrupp från kommunens pensionärsråd.

– De tyckte att 50/50-uppdelningen är bra. Det är inte självklart att kommunen levererar högre kvalitet, men det har kommit fram i dialogen att vissa hemtjänsttagare vill kunna välja kommunal egen regi och de har inte kunnat göra det med nuvarande modell, säger Jan Rönnberg. 

Det nya avtalet är värt 60 miljoner kronor per år för det företag som antas. Det föreslås gälla i som mest sex år, vilket är två år längre än avtalet med dagens utförare. 

Skärgårdsöarna och Värmdös ytterområden kommer fortsätta drivas i egen regi, av Djurö hemtjänst. Så där blir det fortfarande ingen valfrihet.

Värmdö bland de sämsta i Sverige på hemtjänst – igen

För andra året i rad får hemtjänsten i Värmdö uselt betyg av de äldre. Företaget som drar ner siffrorna är Attendo – igen. 

Gammalt kiss som inte städas bort, uteblivna matleveranser, personal som inte dyker upp, två duschar på en månad och kateter som inte byts. Så vittnar en anhörig om att det har sett ut hos en av Attendos hemtjänsttagare i Gustavsberg i tre års tid.

– Det här har lett till mycket lidande och oro hos min pappa. Trots en mängd möten och klagomål blir det inte bättre, säger den 77-åriga mannens dotter.

Nu har hon anmält flera av bristerna till Värmdö kommun. 

Långt under snittet i riket

Värmdö kommun ligger fortfarande i botten när det gäller hemtjänst. Bara 73 procent av de äldre som svarat på kommunens enkät är nöjda med hemtjänsten, jämfört med 85 procent i Sverige i snitt. 

– Den nedåtgående trenden har brutits jämfört med förra året, men vi har fortfarande mycket kvar att göra, det är inte bra, säger Julia Ekedahl (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. 

"Den nedåtgående trenden har brutits jämfört med förra året, men vi har fortfarande mycket kvar att göra, det är inte bra", säger Julia Ekedahl (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. 

"Den nedåtgående trenden har brutits jämfört med förra året, men vi har fortfarande mycket kvar att göra, det är inte bra", säger Julia Ekedahl (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. 

Socialdemokraterna Värmdö

Av de tre utförarna i Värmdö kommun är det – precis som förra året – Attendo som drar ner omdömena, framförallt på Ingarö.

– Vi är inte nöjda. Attendo har alldeles för låga resultat och vi kräver förbättringar. Det behövs mer resurser här ute, säger Jan Rönnberg, kontorschef på vård- och omsorgskontoret i Värmdö. 

Förra veckan träffade han representanter för företaget centralt för att få svar på hur de ska vända skutan.  

Vad krävs för att kunna säga upp avtalet?

– Att flertal krav inte uppnås, stora brister eller allvarlig kritik från kommunen som uppdragsgivare, säger Jan Rönnberg. 

Rättelser ska vidtas senast inom 14 dagar. Sker inte det har kommunen rätt att säga upp avtalet med en månads varsel.

Varför har ni låtit felen rulla på utan sanktioner?

– Vi har en tät kontakt med Attendo och så fort det kommit in anmälningar och klagomål har de rättat till felen. Därför har vi hittills inte haft skäl att gå vidare med sanktioner. Men vi kommer att göra en fördjupad uppföljning nu med alla utförare för att säkerställa att verksamheten bedrivs med god kvalitet och enligt avtal.

Jan Rönnberg, kontorschef på vård- och omsorgskontoret i Värmdö.

Jan Rönnberg, kontorschef på vård- och omsorgskontoret i Värmdö.

Värmdö kommun

Dålig kommunikation

Attendo har hand om 400 hemtjänsttagare i Gustavsberg och Ingarö. Förra året var kritiken från de äldre att hemtjänstpersonal inte dykt upp, dåliga språkkunskaper hos personalen och att företaget varit svårt att nå. 

I år handlar klagomålen främst om att de äldre inte får information om förändringar, som när ny personal sätts in eller att de kommer en annan tid än vad som sagts från början.

– Vi tar all kritik på största allvar och gör nu flera åtgärder för att bättra oss, och vi har en god dialog med Värmdö kommun, säger Evelina Morling Szigeti, regionchef på Attendo AB. 

Angående kritiken som nämns först i artikeln säger hon:

– Vi tar det du beskriver på stort allvar och beklagar verkligen att någon har haft en sådan upplevelse. Våra kunder och deras närstående ska kunna känna sig trygga med att vi levererar den omsorg och service som vi utlovar.

Hemtjänst. Värmdö kommun säger till Mitt i Värmdö att de vill få in synpunkter och klagomål för att kunna bli bättre.

Hemtjänst. Värmdö kommun säger till Mitt i Värmdö att de vill få in synpunkter och klagomål för att kunna bli bättre.

Mostphotos

Attendo har tydliga rutiner för att hantera avvikelser och synpunkter, tillägger hon.

– Det är väldigt viktigt för oss att få in den här typen av feedback direkt så att vi kan utreda och åtgärda brister så snabbt som möjligt. Vi kommer att undersöka detta noggrant och säkerställa att rätt åtgärder vidtas.

Under 2024 har Attendo bland annat stärkt upp med ytterligare en chef på Värmdö, som kan stötta personalen och fånga upp klagomål snabbare. Även mer hjälp med planering och tillsättande av personal när det uppstår luckor.

Alla utförare ska redovisa åtgärdsplaner till nämnden före årsskiftet.

Hemtjänsten i Värmdö

Sedan 2022 är Värmdöborna hänvisade till en hemtjänstutförare i ett visst geografiskt område. Man kan inte välja.

Nöjdhet i Värmdö totalt sett enligt ny brukarundersökning (2023 inom parentes): 72 procent (70). Snitt i riket är 85 procent.

Nedbrutet på utförare:

Attendo AB Gustavsberg: 73 (69)

Attendo Ingarö: 58 (55)

Saand AB Hemmesta: 86 (91)

Värmdö kommun, genom Djurö hemtjänst (Djurö, Stavsnäs, delar av Strömma och skärgårdsöarna): 79 (79)

Avtalen med dagens utförare löper ut 2026, då ska en ny upphandling göras.

Källa: Värmdö kommun

Attendos kontor i Gustavsberg.

Attendos kontor i Gustavsberg.

Eva Tonström

Nya siffror: Värmdö bland de sämsta i Sverige på hemtjänst – igen

Attendo Ingarö får lägst betyg