Mats Huss och Kajsa Huss Wallin har drivit Fjärdlångs vandrarhem i Thielska villan på ön i elva år. Under åren har deras barn och andra Ornöungdomar sommarjobbat på vandrarhemmet.

Men under hösten fick de reda på att kommunen avslutar deras avtal kring driften av vandrarhemmet. I början på januari skrev paret ett inlägg på Facebook där de tackar alla gäster genom åren. Inlägget möttes av många upprörda reaktioner och tacksamhet.

Den 31 mars går nuvarande avtal ut och då ska de ha lämnat vandrarhemmet.

– Känslomässigt är det ju inte så roligt, vi har investerat upp mot en miljon här. Men det känns ändå bra att få höra från alla som varit här genom åren och nu ger oss beröm, säger Mats Huss.

Att de publicerade inlägget beror på att de redan har fått in bokningar till sommaren och inte vill få in fler. De som redan bokat har de kontaktat.

Gjort investeringar

Genom åren har kommunen stått för en del renoveringar av byggnaden, men paret har själva investerat mycket i inventarier och byggt ut med ett kafé och restaurang.

– Kommunen äger egentligen ingenting förutom skalet. Vi äger allt från bastun till madrasser och porslin, säger Mats Huss.

Om kommunen planerar att köpa alla inventarier eller hur det blir med driften av ett eventuellt vandrarhem nu i sommar har de inte fått besked om ännu.

– Vi måste utgå från det värsta. Då ska vi flytta hem allting, vi tänker inte skänka en miljon till kommunen.

Mats Huss tycker att kommunen har skött uppsägningen bra och att det alltid är en risk att avtal likt deras sägs upp.

– Men vi hoppas ju att det ska kunna drivas vidare på något sätt. Säljs det till en privatperson så stängs ju ön i princip. Jag hoppas att Haningeborna ska kunna fortsätta ha tillgång till det, säger han.

Ingen kärnverksamhet

Enligt Nicole Forslund (L), ordförande i idrotts- kultur- och fritidsnämnden, är beslutet att avsluta avtalet en politisk prioritering.

– Vi ser inte att det är en kärnuppgift att kommunen ska bedriva eller äga vandrarhem. Då finns det privata aktörer som kan göra det bättre, säger hon.

Nicole Forslund (L), ordförande i idrotts- kultur- och fritidsnämnden, tycker inte att det är kommunens uppgift att driva vandrarhem.

Nicole Forslund (L), ordförande i idrotts- kultur- och fritidsnämnden, tycker inte att det är kommunens uppgift att driva vandrarhem.

Angie Gray

Den politiska ledningen har bett förvaltningen att ta fram underlag för försäljning av fastigheten. Ett beslut ska sedan tas i kommunstyrelsen under våren.

Kommer allmänheten fortfarande ha tillgång till platsen?

– Det är ett vandrarhem i dag och det är utifrån de förutsättningarna vi ser på det framöver också, men vi får avvakta underlag från förvaltningen. Det är en fantastisk plats och det finns goda förutsättningar för liknande verksamhet, säger Nicole Forslund.

Enligt henne kommer kommunen inte att köpa inventarierna, då de inte planerar att driva verksamhet där.