Smittspridningen av covid-19 ökar i Stockholms län och Upplands Väsby är inget undantag. På Lavendelgården och Hedvigsgården har bekräftade fall av covid-19 nyligen upptäcks, skriver kommunen på sin hemsida.

– Inom Säbo (särskilt boende) har vi totalt 37 smittade, både bland personal och boende, säger socialchef Annica Blomsten på tisdagen.

Då smittspridningen ökar avråder nu kommunen från att besöka anhöriga som bor på äldreboenden. Beslutet om avrådan togs fredag 14 januari och gäller för samtliga kommunala boenden.

Boenden som drivs i privat regi har blivit informerade om beslutet.

Hur ska de anhöriga tänka?

– Vi förespråkar trygga och säkra besök på våra boenden. Har du symptom ska du stanna hemma och inte boka något besök, säger Annica Blomsten.

Om man ändå måste besöka äldreboendet trycker hon på att det är mycket viktigt att följa boendets rutiner för säkra besök. Är du nära anhörig maka/make, barn eller noterad som nära anhörig och telefon/digital kontakt inte är en lösning, boka tid för besök, skyddsutrustning ska användas och besöket sker i anhörigs lägenhet.

– Kom inte heller flera samtidigt. Skyddsutrustningen ska behållas på under hela besök. I övrigt ha telefonkontakt och/eller digitala möten när det fungerar, vi hjälper gärna till, säger Annica Blomsten.

Avrådan från besök gäller från och med 14 januari och fyra veckor framåt. Vid behov kommer det att förlängas ytterligare.

– Genom att vara vaccinerad och följa restriktioner och uppmaningar kan vi gemensamt försöka skydda de äldre från smitta och varandra.