Mitt i har tidigare berättat om paret Inga-Lill och Bo Ragnar som byggde ett attefallshus på sin tomt på Smådalarö där deras barn med familjer kan bo när de är på besök.
När huset stod färdigt år 2021 visade det sig att det stod 34 centimeter för nära tomtgränsen. Företaget som byggt huset, som tog på sig misstaget, hade under tiden gått i konkurs.
Sedan dess har familjen försökt hitta ett företag som är villiga att flytta på huset, utan att hitta någon som kan ta sig an jobbet. I december meddelade kommunens bygglovsavdelning att huset måste åtgärdas, genom att byggas om, rivas eller flyttas.
Uppe för politiskt beslut
På onsdagen var ärendet upp i stadsbyggnadsnämnden för ett beslut om familjen måste vidta en rättelse för att huset ska följa regelverket. En enig stadsbyggnadsnämnd beslutade att huset måste flyttas, annars medför det ett vite på 100 000 kronor.
– Det vi ser i det här ärendet är att det har prövats i alla instanser och att rättspraxis är helt tydligt i vad som gäller och det finns inget utrymme för oss politiker att kunna ta ett annat beslut. Sedan känner jag med de berörda att de har hamnat i en tråkig situation på alla sätt och vis. Men det vi i nämnden har att förhålla oss till är att vi måste följa de lagar och regler som gäller i Sverige, säger Martin Strömvall (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Han menar att oavsett om nämnden hade tagit ett annat beslut hade familjen inte kunnat flytta in i huset, då det finns ett nekat slutbesked i Mark- och miljööverdomstolen.
Vad finns det för intresse för allmänheten att de måste flytta huset?
– Allmänhetens intresse är att lagen ska tillämpas lika för alla och att likställighetsprincipen ska gälla för alla. Vi ser att det finns ett tydligt regelverk som finns för attefallsbyggnader och efter den dom som finns från Mark- och miljööverdomstolen så är det viktigt att vi behandlar alla människor lika inför lagen.
34 centimeter för nära tomtgränsen står attefallshuset.
Johannes Äng
Ger inte upp
För familjen Ragnar kommer beskedet inte som en överraskning när Mitt i ringer upp dem.
– Vi är bedrövade. Vi är inte förvånade men vi hade lite hopp. Folk tycker att det här är befängt. Politikerna ska representera de som bor i Haninge. Det finns en proportionalitetsbedömning som ska göras, och de har tidigare inte förklarat hur de kommit till den här avvägningen. Det som har hänt är väldigt speciellt och har hänt utan uppsåt. Det finns utrymme i lagen för att göra en annan bedömning, säger Ola Liljemark Ragnar.
– I ett anständigt samhälle skulle ett sådant här beslut inte kunna fattas, säger Inga-Lill Ragnar.
Men de ger inte upp. Enligt Ola Liljemark Ragnar har Centrum för rättvisa, som driver principfall i domstol kring fri- och rättigheter, kontaktat dem om att driva familjens ärende vidare.
"Beslutet är inte rimligt. Familjen har gjort allt de kunnat för att detta ska bli rätt. Det finns inget allmänt intresse i att huset rivs. Centrum för rättvisa kommer att hjälpa familjen med att överklaga beslutet till länsstyrelsen", skriver juristen Erik Scherstén i ett mejl till Mitt i.
Byggde 34 centimeter fel – måste riva huset
Familjen Ragnar på Smådalarö vill ha ett attefallshus där barnen kan bo när de besöker föräldrarna.
De anlitade en firma och gjorde allt rätt – ändå blev det så fel. Efter flera turer med kommunen står familjen nu inför en rivning.
I blåsten leder Inga-Lill Ragnar Mitt i över sin tomt ner till ett oanvänt attefallshus.
Inga-Lill och hennes man Bo Ragnars barn kommer ofta och hjälper dem med tomten eller firar högtider och semestrar i deras hus på Smådalarö. År 2021 bestämde sig paret för att bygga attefallshuset så att barnen med familj kan sova över.
Johannes Äng
Men tre år senare står det lilla röda huset fortfarande igenbommat och oanvänt i vinterrusket. Anledningen är en tvist med kommunen över 34 centimeter.
– Vi vill kunna vara här tillsammans och nu står det bara tomt, säger Inga-Lill Ragnar.
Attefallshus måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen. Familjen anlitade ett företag för att bygga huset och enligt ritningarna skulle det placeras 4,6 meter från tomtgränsen. Familjen fick startbesked från kommunen och ett drygt halvår senare stod huset färdigt. Men när de ansökte om slutbesked hos kommunen nekades det då huset i stället byggts 4,16 meter från tomtgränsen.
– Det kom som en chock för oss, säger parets son Ola Liljemark Ragnar.
Tanken med huset var att Inga-Lill Ragnars barn skulle kunna bo i det när de kommer och hjälper till med tomten.
Johannes Äng
Träd och staket
Enligt honom rör sig det sig om att staketet byggts på "fel" sida av ett träd som den faktiska fastighetsgränsen egentligen går rakt igenom. Men byggföretaget hade mätt från staketet.
Företaget tog på sig misstaget och informerade kommunen om det. Men under processen har företaget gått i konkurs och kan inte åtgärda felet. Sedan dess har familjen kontaktat flera företag för att få huset flyttat. Men då en kranbil inte skulle få plats på tomten är det ingen som har tagit sig an jobbet.
– Först lät det som att kommunen ville föra en dialog om att lösa problemet och vi har hela tiden bara försökt göra rätt, säger Ola Liljemark Ragnar.
De har har även tagit ärendet till Mark- och miljödomstolen men inte fått prövningstillstånd. I december kom beskedet från kommunens bygglovsavdelning att huset nu måste åtgärdas så att det inte står för nära gränsen – genom att byggas om, rivas eller flyttas. Eftersom familjen inte kan få tag på någon som kan flytta på det står man troligen inför en rivning.
– Vi ifrågasätter inte att det står fel, däremot ifrågasätter vi proportionaliteten i att det måste rivas. Vad har kommunen och allmänheten för intresse i det? säger Ola Liljemark Ragnar.
Den egentliga fastighetsgränsen går rakt igenom ett träd på tomten.
Johannes Äng
Hundratusentals kronor
Då de 34 centimetrarna går ut mot allmän mark hjälper det inte att familjen fått medgivande från sina grannar att huset står fel.
Bygglovsavdelningen gör bedömningen att allmänhetens intressen väger tyngre än den negativa påverkan på dem som individer.
Ola Liljemark Ragnar uppskattar att en flytt av huset, om någon skulle ta sig an det, skulle kosta upp till 300 000 kronor. Nu hoppas familjen att det ska tas ett annat beslut när ärendet ska upp i stadsbyggnadsnämnden i mars.
– Det är inte bara att det varit jobbigt för oss utan att vi faktiskt inte hittar någon lösning, säger Ola Liljemark Ragnar.
På baksidan av huset vid trädet visar Inga-Lill Ragnar upp 34 centimeter på ett måttband.
– Det har varit fruktansvärt. Man sover dåligt och när man vaknar så tänker man på hur man ska lösa det här. Och ekonomiskt, vi är 80 år, vi får inga banklån för att bygga om det. Det är helt galet och jag förstår inte hur de tänker. Det tas ingen mänsklig hänsyn, säger hon.
Inga-Lill Ragnar visar upp de 34 centimeter som det hela handlar om.
Johannes Äng
Det tas ingen mänsklig hänsyn.
Detta gäller för attefallshus
Attefallshus får byggas i ett bostadshus omedelbara närhet och är då undantagna från krav om bygglov.
Innan man börjar bygga ansöker man om startbesked från kommunen.
Maxhöjd till taknock är 4 meter och samtliga attefallshus på tomten (man får bygga fler) får uppgå till 30 kvadratmeter tillsammans.
Attefallshuset ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns.
För att bygga attefallshus närmare 4,5 meter från en tomtgräns mot granne krävs dennes medgivande.
Källa: Boverket
Inga-Lill Ragnar berättar att alla turer kring attefallshuset har tärt på familjen.
Johannes Äng