Länge såg det ut som att det inte skulle bli någon majbrasa på Kungsholmen. Men till slut fick Kungsholmens föreningsråd tillstånd från polisen att anordna ett valborgsfirande på stranden vid Smedsuddsbadet.

– Härligt att vi Kungsholmsbor kan ses runt valborgsmässoelden vid Smedsuddsbadet efter många års paus. Med vårväder äntligen!, säger Gabriele Winai Ström, ordförande i Kungsholmens föreningsråd

Jazz, rock och korv

Klockan 19.30 drar det igång och brasan tänds vid 20.45 av Sjöscoutkåren S:t Göran.

– Vi önskar förstås att så många som möjligt kommer.

Kungsholmens föreningsråd arrangerar det hela, men andra aktörer bidrar också till firandet. Sjöscoutkåren ordnar även med fika och korvgrillning. Kungsholmens musikskola uppträder med en jazzgrupp och Kulturskolans elever bjuder på rockmusik.

– Sedan kommer Västermalms församlings kammarkör Cantate att sjunga och leda en allsång med "Vintern rasat ut...".

Gabriele Winai Ström, ordförande i Kungsholmens föreningsråd

Gabriele Winai Ström, ordförande i Kungsholmens föreningsråd

Olle Anrell

Sångtexten till "Längtan till landet" kommer att finnas på flyers som delas ut.

På Smedis finns det redan nu ris på stranden där brasan ska tändas. Bostadsrättsföreningar har fått info om att de kan få fylla på brasan – men bara med ris.

– Det ska vara bra ris och inga gamla soffor eller något sådant.

Smedsuddsbadet –  brasan tänds nere på sanden för att inte skada gräset.

Smedsuddsbadet – brasan tänds nere på sanden för att inte skada gräset.

Olle Anrell

Utan eld på Essingen

På Stora Essingen firas valborg på Kyrkbacken, utan brasa. Samlingen är på Essingestråket 24 vid 19.00 och därefter är det marsch till orkester från skolan upp till kyrkan. Där sjunger man sedan in våren.

För att få tillstånd att arrangera valborgsfirande med traditionell eld krävs en omfattande organisation. I dagsläget har inte arrangörerna Essingeöarnas hembygdsförening, Parkleken Vängåvan och kyrkan resurser att organisera, leda och genomföra detta.