Trängseln och köerna till Arlandas incheckning och säkerhetskontroll har under lång tid varit ett problem. Och i helgen var det någon form av bottennapp, då vägen till terminal 5 tvingades stängas av flera gånger.

Någon direkt ljusning är inte i sikte.

– Sommaren är en högresesäsong och vi förväntar oss ett ökat resande som fortsätter under sommaren. Under vissa tidsperioder kan det tyvärr uppstå längre väntetid och köer på Arlanda när många vill resa samtidigt och då vi har en svag grundbemanning i säkerhetskontrollen efter mer än två år av pandemi, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

Swedavia har tagit in administrativ personal, sommarjobbare och personal från andra Swedavia-flygplatser till Arlanda för att hjälpa till. Men om det hjälper att få bort köerna får vi inget svar på.

– Det kan uppstå tillfälligt längre köer vissa tider under sommaren, det är prognosen just nu, säger Ellen Laurin.

Andra flygplatser mer populära

Enligt Adam Györki, presschef på Tui, går det att se en ”kraftig ökning” av bokningar från andra avreseorter, främst Norrköping och Örebro flygplats.

– Folk vill inte avstå från att resa, men letar andra lösningar. Trots problematiken med både pass och de kaoslånga köerna på Arlanda är ressuget mycket högt, säger han.

Att välja en annan flygplats är dock endast möjligt för folk lagt vantarna på en sista minuten -resa, vilket är en minoritet av de semesterfirare som nu reser mot medelhavsvärmen.

–  Problemet är att de flesta har bokat sina resor långt i förväg och inte har möjlighet att välja flygplats. Vi är välbokade sedan länge, säger Sandra Miller Kinge, presschef på Apollo.

Samma situation är det för resebolaget Ving. Sju av tio resor är redan uppbokade under hela sommarperioden.

– Vi har ett väldigt högt tryck under sommaren. Vi gör vad vi kan för att informera om att läget på Arlanda är extremt, och har eskalerat. Men oavsett det vill folk väldigt gärna i väg. Snarare än att boka om är de i stället på Arlanda långt i förväg, ibland flera dygn, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving.

Att komma för tidigt till flygplatsen ger dock motsatt effekt, eftersom det bidrar till ytterligare köer.

– Det är viktigt att kontrollera med sitt flygbolag vilken tid de rekommenderar att resenären kommer till flygplatsen – och när flygbolagets incheckning öppnar, säger Ellen Laurin.

Är det några speciella dagar och tider som köerna till säkerhetskontrollen är längre än vanligt?

– Under morgon och eftermiddag kan det vara ett högre restryck.