Dömd. Svea hovrätt skärpte straffet för den 35-årige man som i slutet av förra sommaren knivhögg ett par i Åkersberga. Foto: Fredrik Sjöquist

Knivhögg hyresvärdar – nu skärps domen

35-åringen överklagade och ville att överfallet mot ett par i Åkersberga skulle bedömas mildare. Nu har hovrätten tvärtom skärpt rubriceringen och dömt honom för mordförsök.

  • Publicerad 16:24, 18 mar 2021

Föreligger hög risk för att (35-åringen) återfaller i brottslighet av allvarligt slag.

Mitt i natten i augusti förra året överfölls ett äldre par av en 35-årig man som de hade inneboende i sin villa i Åkersberga.

35-åringen knivhögg bägge med en kökskniv. I december dömdes han av Attunda tingsrätt för två fall av försök till dråp, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning samt utvisning ur landet.

Men mannen överklagade och ville att händelsen i stället skulle bedömas som grov misshandel. Dessutom motsatte han sig utvisningen, begärde att skadeståndet skulle sänkas och ville dömas till rättspsykiatrisk vård utan särskild utskrivningsprövning.

Det blev precis tvärtom: Svea hovrätt bedömde gärningen hårdare och fällde honom i stället för två fall av mordförsök, eftersom man bedömde att det saknades tillräckligt förmildrande omständigheter.

Risk för återfall

Precis som tingsrätten bedömde hovrätten att det var fråga om medvetna handlingar och både domen om utvisning och rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning står fast. ”Utredningen visar att det föreligger hög risk för att (35-åringen) återfaller i brottslighet av allvarligt slag” skriver hovrätten.

Dessutom höjde hovrätten skadeståndet mannen ska betala till paret, från knappt 200 000 kronor till närmare 300 000, som paret begärt.

Händelsen inträffade vid midnatt mellan 9 och 10 augusti förra året. Den äldre mannen har berättat att han tittade på tv när han hörde oväsen från villans nedervåning där 35-åringen bodde. Sedan dök 35-åringen plötsligt upp på övervåningen, skrek och rusade på den äldre mannen beväpnad med två köksknivar.

”Som en skräckfilm”

Skriken fick kvinnan i huset att vakna. Hon har beskrivit händelsen som ”en skräckfilm som man upplevde på riktigt”.

35-åringen var försvarat sig med att han nyligen hade blivit arbetslös och mått dåligt. Prover visade att han även använt narkotika.

Rättspsykiatrisk vård – det innebär straffet

En person som bedöms lida av en allvarlig psykisk störning kan dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för exempelvis fängelse.

Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan behovet avgör hur länge vården ska pågå.

Rättspsykiatrisk vård kan vara villkorad med särskild utskrivningsprövning. Det sker när den psykiska störningen hos personen anses innebära en risk för återfall i brott.

Källa: Åklaga­r­myndigheten

Visa merVisa mindre