Gruppchef Stefan Wallgren och Patrick Sjöblom ställer in två tunga väskor i polisbilen. Där i ligger extra tunga västar, hjälmar, skyddsmask och annan skyddsutrustning. De är på väg ut i området för att leta efter narkotikagömmor, men det är viktigt att vara beredd på allt, förklarar de.

– Vi brukar leta efter tre saker: personer som uppehåller sig där, vapen och knark. Det har hänt att en patrull hittat beväpnade personer när de var ute och letade i källare. Det är viktigt att alltid ha ett taktiskt säkerhetstänk när vi söker igenom utrymmen, säger Stefan Wallgren.

På en vind i Sätra söker de med ficklampa och batong i olika skrymslen, under hål i tak, ovanpå rör och under golvluckor.

Sökningen kan ske både inomhus och utomhus i bostadsområden.

Sökningen kan ske både inomhus och utomhus i bostadsområden.

Angie Gray

Efter en stund ansluter områdespoliserna Betty och Mattias, som börjar söka under stenplattor och längsmed husväggar. Mattias sträcker sig under en verandatrapp och hittar ett cigarettpaket. Inuti har någon gömt cannabis och några tabletter tramadol. Han frågar en förbipasserande om han bor här i närheten, och får en intensiv skakning på huvudet som svar.

Störst ökning i Stockholm

Skärholmen är den stadsdel i Stockholm som sett den allra största ökningen av narkotikabrott sedan 2002. Då anmäldes 145 narkotikabrott, förra året var siffran uppe i 597. Det är en ökning med drygt 300 procent. Ökningen är också dubbelt så stor som i Stockholm totalt. Men statistiken är inte helt lätt att tolka, påpekar Susan Friberg, polischef i Skärholmen.

– Om vi lägger stort fokus på narkotikabrott så kommer vi att upptäcka mer. 

Hon menar att det är just det som har skett i Skärholmen. 

– Vi jobbar mycket mot narkotikabrottslighet eftersom både Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng klassas som öppna drogscener. Men jag kan inte säga om det bara är vårt arbete eller om det är en trend i samhället att fler brukar narkotika, säger hon.

Den vanligaste drogen är cannabis och de flesta av de 597 anmälda brotten är av ringa karaktär, alltså eget bruk och innehav, berättar Susan Friberg.

– Men folk reser också till de öppna drogscenerna, så vi upptäcker både köpare och säljare. 

Hur jobbar ni mot narkotikan?

– Vi jobbar med en ökad synlighet och spaning för att upptäcka hur narkotikamarknaden ser ut i våra områden varje dag. Mycket av våldsbrottsligheten är kopplad till de öppna drogscenerna så när vi jobbar mot dem så minskar även det grova skjutvapenvåldet.

Kurvan börjar dala

Polisens arbete de senaste åren verkar ge resultat, för även om det skett en stor ökning över 20 år så har de anmälda narkotikabrotten faktiskt minskat de senaste fem åren. 2018 anmäldes så många som 749 narkotikabrott i området. 

– Vi ser att det dalar, handeln har delvis förflyttats från centrum och tunnelbanor till andra platser och när den flyttar så visar forskning att de gör färre försäljningar, säger Susan Friberg.

Betyder det att handeln har flyttat från Skärholmen eller att den har flyttat in i trapphus och platser där folk bor?

– Den har delvis flyttat något kvarter bort. Men vårt syfte är inte att den ska flytta in i trapphus så vi samverkar med fastighetsägare och vi befinner oss dagligen i trapphus för att förhindra det. Vi gör varje dag genomsökningar för att säkerställa att droghandeln inte har flyttat till en annan olämplig plats.

Stefan Wallgren och Patrick Sjöblom söker i ett källarutrymme.

Stefan Wallgren och Patrick Sjöblom söker i ett källarutrymme.

Angie Gray

Hittar 160 gram kokain

Senare samma kväll hittar Mattias och Betty 160 gram portionsförpackat kokain och två niomillimeter patroner i redline-påsar under takplattor på en adress i Sätra. Det klassas som grovt narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

– Vi tar vidare utredningsåtgärder beroende på vad vi hittar. Ibland måste vi spärra av området, men inte i det här fallet. Det här tog vi med oss på beslag och skickade in för analys. Ärendet kommer handhas vidare av förundersökningsledare, säger Stefan Wallgren.

För att motverka att narkotika göms i trapphus, källare och lägenheter behöver polisen även allmänhetens hjälp.

– Det är bra om allmänheten tipsar oss om det är mycket spring i källare, för då kan det finnas narkotika där, säger han.

Han och hans kollegor tittar också extra i hus där de vet att det bor yngre killar som setts umgås med äldre kriminella, eftersom de kan ha fått i uppdrag att ta hand om och gömma narkotika.