I samband med kommunfullmäktiges möte den 14 juni så antogs en kommunplan för 2024.

En kommunplan innehåller dels budgeten för kommande år och även övergripande mål. Målen syftar till att ge Upplands-Bro kommun en gemensam vision att sträva efter, både inom verksamheterna men även i de kommunala bolagen.

Oförändrad skatt

Kommunalskatten förblir oförändrad på 19,40 kronor.

– Den här kommunplanen fokuserar på att maximera medborgarnyttan i en svår ekonomisk tid. Med mindre i plånboken krävs det att man satsar där det ger effekt för att kunna behålla en hög kvalité i kommunens verksamhet, säger Fredrik Kjos (M), Kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

Styrande alliansen uppger i ett pressmeddelande att man satsar 44,6 miljoner kronor mer på utbildning. Även inom äldrevården kommer alliansen att tillföra pengar för att ”tillgodose äldres möjligheter till ett värdigt liv”. Här rör det sig om 18,5 miljoner kronor.

– Vi vill arbeta för att Upplands-Bro ska vara en äldrevänlig kommun där alla delar av samhället tar hänsyn till äldres behov, säger Jan-Ove Stefansson (KD), kommunalråd.

Sjutton lika

I samband med fullmäktiges möte presenterades samtliga partier sina budgetförslag. Allianspartiernas budgetförslag gick igenom efter att ordförande hade använt sin utslagsröst. Ställningen var innan dess sjutton röster på Alliansens budgetförslag och sjutton på Socialdemokraternas förslag till budget.

S skriver i en kommentar till Mitt i: "Vi har fokus på skolan i vår budget och ökar skolpengen med 5,45 procent för att slippa skära ner i våra förskolor och skolor. Alliansen höjer skolpengen med 3,5 procent".

Enligt Fredrik Kjos (M) är kommunplanen en rambudget. Några exakta procentsiffror finns därför inte ännu. Dessa kommer att tas fram först i höst då nämnderna lägger fram sina budgetar.