Hoppets Stjärna har sitt säte i Örnsköldsvik, men har nu fått tag på en stor lagerlokal i Frihamnen. Biståndsorganisationen har sedan 1970-talet hjälp till i utsatta områden.

Nu är fullt fokus på Ukraina.

– Vi skeppar över varor till Ukraina och tar med oss kvinnor och barn tillbaka, säger Per Lindbäck från Hoppets Stjärna.

Insamlingen kommer dels från företag, dels från privatpersoner – som bidrar med både pengar och varor av olika slag. Intresset för att ge pengar och varor var till en början rekordstort. Och engagemanget från både privatpersoner och företag i Stokcholm är fortsatt högt.

– Det är helt otroligt vilket intresse som finns för att hjälpa till. I början var det ett helt sjukt engagemang, och det har fortsatt att strömma. Och det behövs verkligen, säger Per Lindbäck.

Mängder av knäckebröd

I lagret väntar bland annat 280 pallar med knäckebröd från Polarbröd på att skeppas över. Även försvaret har bidragit med kläder, fältuniformer och utrustning.

– Vi får också in mycket medicin, vilket det är brist på.

Leveranserna avgår ungefär en gång i veckan med fartyg från Stockholm till Polen, sedan vidare med lastbilar till gränsen mellan Polen och västra Ukraina.

– Allt vi får in magasinerar vi och kör över med egna lastbilar. Och hjälpen behöver fortsätta komma. Jag har varit i västra Ukraina. Det ser rent utsagt för jävligt ut på vissa ställen, avslutar Per Linbäck.