Efter flera decennier har det socialdemokratiska styret i Botkyrka fallit. In trampar nu Moderaterna och tar deras plats tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna, Tullingepartiet och de socialdemokrater som lämnade sitt tidigare parti tidigare i höstas.

– Det känns bra, och lite overkligt fortfarande. Det landar nog snart, säger Stina Lundgren (M), ny ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka, i en av många pauser som ägde rum under mötet.

Men trots en till synes kort dagordning blev det en av de längre sammanträdena som Botkyrkas kommunfullmäktige skådat. Vid halv tolv-snåret på kvällen hade sista man lämnat salen. Anledningen var långa debatter och flera omröstningar. En av dem tog längre tid än de andra.

Sluten votering

Vid valet till kommunstyrelsens ordförande föreslogs Emanuel Ksiazkiewicz (S) av Jens Sjöström (S), ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka. Eftersom Socialdemokraterna begärde votering och det är ett personval resulterade det i en sluten votering.

En efter en fick varje ledamot i kommunfullmäktige anonymt lägga sin röst på antingen Stina Lundgren (M) eller Emanuel Ksiazkiewicz i en urna. Sedan räknades rösterna av fullmäktiges presidium.

Voteringen slutade med att Stina Lundgren valdes till ny ordförande för kommunstyrelsen i Botkyrka. Applåderna ekade ett bra tag i kommunfullmäktigesalen därefter innan kommunfullmäktige gick vidare med valen till övriga nämnder och andra ärenden.

Senast det var en sluten omröstning i Botkyrkas kommunfullmäktige var 2018 när man skulle välja presidium till samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden. Då presenterade Vänsterpartiet andra namn än de som valberedningen föreslagit. Utfallet från den omröstningen blev valberedningens förslag.

Framskjutet

Det nya styret kallar sig "Botkyrkas bästa" och deklarerade redan för ett par veckor sedan att de hade mandat nog att ta makten i kommunen.

– Det är en stor möjlighet för oss att visa Botkyrkaborna vad vi kan leverera till dem: politik och inte politiskt tjafs, sa Stina Lundgren då

Egentligen skulle de ha tagit makten redan för två veckor sedan, när ordinarie kommunfullmäktige hölls. Men Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade på minoritetsregler och beslutet sköts på.

Mitt i budgeten

Det lär bli en rivstart för det nya styret som tillträder i slutskedet av en budgetprocess. Om mindre än en månad skulle kommunens budget för 2024 ha klubbats, men när det nya styret tillträdde så nära inpå, kommer man att skjuta på mötet till december.

Nytillträdda ordföranden i kommunstyrelsen, Stina Lundgren (M), har tidigare sagt att de till stor del tänker styra på den budget som Mittensamarbetet tog fram, men med instick av "dream wishes" för varje parti i den nya styrande konstellationen.

Enligt uppgifter till Mitt i rör det sig om ett tvåsiffrigt antal förändringar. Stina Lundgren har tidigare uttryckt att kommunala ordningsvakter är en av dem från Moderaternas håll.

– Det kommer vara en av våra viktigaste frågor, sa hon till Mitt i när det nya styret presenterades.

Prislappen för att välja nya styret: 100 000 kronor

Partierna kunde inte komma överens om ett nytt styre på torsdagens kommunfullmäktige. Nu sätts i stället ett extra fullmäktige in om en vecka för att fatta beslutet – något som kostar skattebetalarna drygt 100 000 kronor.

Det blev inget maktskifte i Botkyrka under oktobers kommunfullmäktige. Det såg S, MP, L och V till när de begärde minoritetsbordläggning på ärendet som skulle möjliggöra att M, C, KD, TuP och Oberoende S tog makten i kommunen.

– Kan man inte samla nog med mandat så behöver ett nytt styre bildas. Det är en viktig princip i de demokratiska spelreglerna och det ska varken sinkas eller skjutas upp. Samtidigt är det viktigt att kommunfullmäktige ges möjlighet att fatta informerade beslut som är grundade på underlag som man har kunnat läsa igenom och granskats. De underlagen har uteblivit, förkunnade Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande, vid podiet under sammanträdet.

Vad som följde var en lång debatt om nya lågvattenmärken i den "demokratiska hederskodex" som funnits i församlingen, och hur det gång på gång har brutits.

Kostnad: 100 000 kronor

Nu har kommunfullmäktiges ordförande, Marcus Ekman, oberoende S, kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde där det nya styret ska väljas in. Vid det sammanträdet, som kommer äga rum 6 november, går det inte att yrka på minoritetsregler som det senaste mötet.

Att hålla extramötet kommer kosta skattebetalarna drygt 100 000 kronor.

Är det värt att utsätta Botkyrkabornas gemensamma kassa för det?

– De behöver inte kalla till ett extra fullmäktige. Vi accepterar ett beslut fattat av fullmäktige, men vi måste kunna få se handlingarna och att processen har gått rätt till. Så har det inte gått till här, svarar Emanuel Ksiazkiewicz.

Stina Lundgren (M), det nya styrets tilltänkta ordförande i kommunstyrelsen, är av en annan mening.

– Det är tydligt att vi kommer ta över styret och då är det viktigt att vi också styr på vår budget. Då måste vi komma in i budgetprocessen så fort som möjligt, säger hon.

Kommunens budget måste klubbas innan årsskiftet. I vanlig ordning brukar det ske under november, men givet det politiska läget i Botkyrka lär budgetfullmäktige ske i december i stället.

S-vildar går med Moderaterna – kan fälla S-styret

Sedan 1994 har Botkyrka varit en röd kommun, ledd av Socialdemokraterna. Nu ser det ut att vara slut med det.

Bomben släpptes under tisdagskvällen i Botkyrka: Kristdemokraterna lämnar Mittensamarbetet (S, L, MP och KD) och krokar arm med Moderaterna.

– Du har ju själv skrivit om det – det finns ingen majoritet i nämnderna och det blir en knepig situation att föra vår politik när det parlamentariska läget är som det är. Då har vi valt att inte gå vidare med Mittensamarbetet, säger Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna.

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

Gunnar Molin

Han poängterar att Kristdemokraterna har haft ett bra samarbete i Mittesamarbetet – och med S – under den tid man styrt tillsammans, men givet det parlamentariska läget är det svårt att fortsätta.

– För oss i KD handlar det om att få fram vår politik om att Botkyrkaborna ska må bra ekonomiskt och känna trygghet. Det får vi i det här samarbetet, säger Stefan Dayne.

Samtidigt meddelar Moderaterna att de nu har tillräckligt många mandat för att kunna fälla S-styret i kommunen genom en allians bestående av M, KD, TuP, C – och de oberoende socialdemokraterna som lämnade S tidigare i höstas. Tillsammans skrapar de ihop 34 av 75 mandat: det största underlaget för att styra kommunen. Det ser ut som flera decennier långt rött styre i Botkyrka är över.

Sverigedemokaterna meddelar samtidigt att man inte kommer att stå i vägen för det nya styret.

– Vi kommer lägga ner våra röster vid en omröstning om styret, säger Max Möllerström (SD).

Loket: M och Oberoende S

Både Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna, och Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende socialdemokrater i kommunfullmäktige, har varit drivande i arbetet kring det nya styret.

– Det blir ett nytt mittenstyre som går in för att ta ansvar för Botkyrka. Det politiska kaoset har pågått för länge och Botkyrkaborna förtjänar ett stabilt styre som tar ansvar för kommunen och dess invånare och ger dem trygghet, säger Stina Lundgren.

Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka.

Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka.

Emilia Öije

De har kommit överens om att rollen som kommunstyrelsens ordförande lär tillfalla Moderaternas Stina Lundgren. Marcus Ekman tar plats som första vice ordförande i kommunstyrelsen vid sidan om sitt nuvarande uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige.

2023: Ett turbulent år

Beskedet har föregåtts av en lång tids oro inom Botkyrkapolitiken och det socialdemokratiska partiet.

Det var i början av 2022 som dåvarande Mittenmajoritet akutstängde fritidsgårdarna som ABF Botkyrka/Salem drivit i 40 år efter larm om oegentligheter i lokalerna. En extern granskning visade sedan att det förekommit kriminella och droger i lokalerna.

Knappt ett år senare, januari 2023, avsatte Socialdemokraterna sin gruppledare och kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin, som ersattes av Emanuel Ksiazkiewicz och splittringen inom partiet var ett faktum. Ena falangen menar att rörde sig om en kupp mot Östlin som hämnd för att hon hade ställt sig bakom stängningen av fritidsgårdarna, medan det andra lägret hävdade att beslutet berodde på hennes ledarstil.

Efter sommaren kastade Mittensamarbetet ut Centerpartiet. Bara dagar senare lämnade nio socialdemokrater i kommunfullmäktige partiet och blev politiska vildar. I och med detta tappade styret majoritet i samtliga av kommunens nämnder. Dagen därpå lämnade ytterligare 40 socialdemokrater partiet.

Kallar till extra KS

"Styret är inte hotat" har varit beskedet från Emanuel Ksiazkiewicz (S), än så länge fortfarande kommunstyrelseordförande i kommunen, ända sedan Mittensamarbetspartierna sparkade ut C.

Nu faller alltså Mittensamarbetet och S-styret ser ut att snart vara ett minne blott.

I ett gemensamt uttalande säger gruppledarna för Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna att de beklagar situationen.

"Vi ser att vildarna och Moderaterna kan vaska fram ett högerkonservativt förslag som de kanske får igenom i fullmäktige. Det är ett instabilt styre beroende av Sverigedemokraterna som riskerar att få stora svårigheter framöver. Detta är ett svek mot Botkyrkaborna. De har inte röstat för det här", skriver Ing-Marie Viklund (L), Emanuel Ksiazkiewicz (S) och Niklas Gladh (MP).

Nu har Moderaterna kallat till ett extrainsatt kommunstyrelsemöte där de formellt ska presentera det nya styret. Det förväntas ske i nästa vecka.

Det blir en knepig situation att föra vår politik

Händelser som skakat S – och styret – i Botkyrka

28 januari: Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förlorar en förtroende­omröstning inom partiet.

18 mars: En ny gruppledare väljs inom Socialdemokraterna. Emanuel Ksiazkiewicz (S) vinner omröstningen mot Ebba Östlin.

26 augusti: Den styrande koalitionen (S, L, MP och KD) meddelar att de sparkar ut Centerpartiet.

30 augusti: Nio socialdemokrater i Botkyrka meddelar att de lämnar partiet och blir politiska vildar. Sex av dem är ledamöter i kommunfullmäktige och ­resterande tre är ersättare.

1 september: 40 medlemmar i Social­demokraterna lämnar partiet i protest.

18 oktober: Kristdemokraterna meddelar att de lämnar den styrande koalitionen och går samman med Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet och de oberoende socialdemokraterna för att skapa ett nytt styre i kommunen.

Källa: Mitt i

"Botkyrkas bästa": Den nya politiken i Botkyrka

De fem partierna har lagt sina ideologiska skillnader åt sidan för att få ihop det här samarbetet. Botkyrkas bästa kallar de sig.

De har enats om fyra saker som de kommer rikta fokus: Att skapa stabilitet i den politiska ledningen, att ta upp kampten mot kriminalitet, korruption och otrygghet i Botkyrka. Att skapa ordning och reda i kommunen samt ge Botkyrkaborna en trygg framtid.

Tullingepartiet har lyckats driva igenom att de ska inrätta ett pilotprojekt om att inrätta en kommundelsnämnd i Tullinge redan 2025.

Källa: "Botkyrkas bästa"

Kristdemokraterna i Botkyrka lämnar Mittensamarbetet som nu kommer bestå av S, L och MP. KD bildar i stället en allians med M, C, TuP och de oberoende socialdemokraterna som nu har den största minoriteten i kommunen. Bilden är tagen i samband med att Centerpartiet sparkades ut ur styret.

Kristdemokraterna i Botkyrka lämnar Mittensamarbetet som nu kommer bestå av S, L och MP. KD bildar i stället en allians med M, C, TuP och de oberoende socialdemokraterna som nu har den största minoriteten i kommunen. Bilden är tagen i samband med att Centerpartiet sparkades ut ur styret.

Albin Tingstedt Redigering: Angie Gray

KD lämnar S-styret – maktskifte väntas

Vildarna hakar på: ”Politiska kaoset har pågått för länge” ✔ Kan vara slutet på 30 års röd dominans

Kritiken från S: Ett instabilt styre – beroende av SD

Kristdemokraterna lämnar Mittensamarbetet och krokar arm med M, TuP, C och de avhoppade socialdemokraterna. Tillsammans ser de ut att knipa makten i Botkyrka.

Ett svek, menar nuvarande kommunstyrelseordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S).

S-styret är hotat.

Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och de oberoende socialdemokraterna har gått samman och bildar nu den största minoriteten i Botkyrka. Kristdemokraterna satt fram till i går med i Mittensamarbetet.

Ett svek, menar Emanuel Ksiazkiewicz, gruppledare för Socialdemokraterna och fortfarande kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

– Jag beklagar att vi åter igen hamnar i en politisk instabil situation i kommunfullmäktige som varken är bra för Botkyrkaborna eller politiken, säger han och riktar extra skarp kritik mot sina forna partikamrater som nu bytt sida.

– Frågan jag ställer mig är vilka politiska förslag som de har gått med på för att kunna ta makten. Har de sagt ja till angiverilagarna? Ska de stänga ned föreningslivet? Skrota klimatfrågorna? Ja, vilka frågor har de sålt för att få makt?

Kritiken: Instabilt

Mittensamarbetet hade precis färdigställt sitt budgetförslag efter veckors arbete. Det arbetet har inte gjorts för intet när de tre partierna i Mittensamarbetet (S, MP och L) fortfarande ämnar presentera ett gemensamt budgetförslag för nästa år. Hur samarbetet blir efter det får framtiden utvisa.

– Vi får se vad som händer. Det är för tidigt att uttala oss om. Jag kan konstatera att vi har arbetat för Mittensamarbetet och det har varit vårt huvudfokus, säger Niklas Gladh, gruppledare för Miljöpartiet.

Nu uppmanar både han och Emanuel Ksiazkiewicz att samtliga partier i Botkyrkas kommunfullmäktige tar sitt förnuft till fånga och verkar för ett "stabilt Botkyrka". Inte för ett "instabilt" sådant.

– Min ambition är att ta ansvar för Botkyrkas bästa, med utsträckta händer till alla politiker som står för just det. Och till dem som inte vill göra sig beroende av SD, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Hur menar du att M:s förslag gör sig beroende av SD? De har lika många mandat som er innan KD lämnade.

– Den stora skillnaden är att deras majoritet inte håller om en eller två av vildarna inte dyker upp på kommunfullmäktige. Då är nuvarande majoriteten större.

Siktet inställt på valvinst 2026

Om Moderaternas alternativ tar makten väntar en tid i opposition för Emanuel Ksiazkiewicz och Socialdemokraterna – en position som de inte haft på nästan 30 år.

Emanuel Ksiazkiewicz ämnar sitta kvar som gruppledare för partiet oavsett vad som händer. Med blicken fast inställd på nästa val.

– Givet opinionssiffrorna går vi för en valseger 2026 och vi gör det med socialdemokratisk politik, säger han.

Min ambition är att ta ansvar för Botkyrkas bästa

Kaoset i Botkyrka

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ännu kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ännu kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Sacharias Källdén

S-toppens hårda kritik mot vildarna: Har sålt sig

Historiskt maktskifte på gång i kommunen ✔ Emanuel Ksiazkiewicz (S): Instabilt styre – beroende av SD ✔ Beskedet om framtiden