Monet’s Garden visades i New Yorks finanskvarter i vintras, kommer snart till München och London i vår. Nu i helgen öppnar utställningen på Djurgården.

Den svenske arrangören, Bozo Rasic, berättar att man har varit tvungna att specialbygga ett 2 400 kvadratmeter stort tält alldeles invid Sjöhistoriska museet eftersom Stockholm saknar lämpliga lokaler i centralt läge.

– Sådana här utställningar är en stor sak i många huvudstäder och kommer att bli ännu större i framtiden. Inget ont om Stockholmsmässan, men vi ville ha ett läge där turister kan ramla in. Den här marken har vi fått hyra av Kungliga Djurgårds­förvaltningen och är otroligt ­citynära, på promenad­avstånd från Djurgårdsbron. Stockholmarna är vana vid att ta höst- och vinterpromenader hit så tröskeln är låg, säger han.

Består av tre delar

Utställningen består av tre delar. I studion kan besökarna lära sig mer Monets händelserika liv och hur han skapade sina verk, trots synsvårigheter.

I trädgården färdas besökarna till det världskända landskapet i Giverny och kan promenera på konstnärens japanska bro.

I utställningsrummet kan man låta sig omslutas av Monets verk.

I utställningsrummet kan man låta sig omslutas av Monets verk.

Morris Mac Matzen

Till sist utställningsrummet, där man kan slå sig ner i en saccosäck och låta sig omslutas av målningar, på golv, väggar och tak.

– Det är ett helt nytt sätt att uppleva kultur på. Med hjälp av alla sinnen tar sig besökarna in i Monets värld. Att du med dina rörelser kan påverka hur konsten ser ut gör det extra spännande, säger Bozo Rasic.

– En av de trevligaste delarna för barnen är Monets kända water lillies. Vi har ett ritbord, där de kan rita sina egna liljor som sedan scannas in och projiceras i taket i hela trädgården.

”Magisk för en dejt”

Bozo Rasic tror att utställningen passar besökare i alla åldrar. Oavsett om man är en familj, senior eller ungdom. Man kan även boka ett yogapass mitt bland Monets blommor.

– Och den är magisk för en första dejt!