Korv- och hamburgersugna har sedan förra veckan mötts av skylten "stängt" på Mammas Sibylla på Sandavägen.
Och förklaringen stavas konkurs.
– Det stämmer, det har varit tufft länge, säger Magnus Ahlqvist, marknadschef på Sibylla.
Restaurangen var, när den flyttade in i de nuvarande lokalerna 2013, den största i kedjan med sina 455 kvadratmeter och plats för 135 sittande gäster.
Och just hyran kan ha spelat in i konkursen, enligt Magnus Ahlqvist.
– Kombinationen stor lokal och det tuffa läge som råder i Sverige gör det svårt överlag, säger han.
Han pekar på sänkta reallöner och höjda räntor.
– Det är en tuff situation för dem som har minst pengar i samhället. En av våra större kundgrupper är ju familjer, som gör färre besök. Där är vi inte unika, det drabbar många i restaurangbranschen.
Magnus Ahlqvist, marknadschef för Sibylla, vid Mammas i Upplands Väsby.
Privat
"Vår produkt funkar"
Enligt Magnus Ahlqvist är det svårt att säga exakt varför Sibylla i Väsby drabbats så hårt.
– Vi är på tå när det gäller möjliga orsaker, men vi känner inte till något konstigt just i Väsby. Vi vet att vår produkt funkar, det handlar mer om dåliga omständigheter, säger Magnus Ahlqvist.
Restaurangerna i Sibyllakedjan drivs av enskilda franchisetagare.
Ursprungs-Mammas.
Privat
Den nuvarande ägaren, Kurda Kanak, tog över restaurangen efter Anneli Johansson i början av 2022 – under slutet av coronapandemin.
– Hon fick börja en i en ganska tråkig uppförsbacke, säger Magnus Ahlqvist.
Kurda Kanak bekräftar att de här tre åren varit tuffa.
– Det var verkligen tråkigt att Mammas ska sluta på det viset. Största orsaken var att hyran blev högre sista åren och att lågkonjunkturen tog hårt, säger hon.
Hon berättar att hennes lillasyster drivit Mammas Sibylla de senaste två åren.
– Jag har fortfarande Roslagsstoppet i Vallentuna, säger Kurda Kanak.
Mammas innan det flyttade till Sandavägen.
Privat
Vill stanna i Väsby
Men Sibylla vill gärna fortsätta i Upplands Väsby.
– Vi vill gärna köra vidare. Vårt nästa steg är att se hur vi ha öppet, både på kort och lång sikt. Utan att gå in på hur avtalet ser ut med fastighetsägaren finns ambitionen att försöka hitta ett sätt att minska lokalytan.
På 1980- och 1990-talet, och ända fram till 2013, låg Mammas på OK/Q8-tomten på Släntvägen. Då blev de uppsagda för att OK/Q8 behövde marken själva.
Det var på gamla tomten, med en flugsvamp på taket, som Mammas blev ett landmärke i Väsby. Snabbmatshaket profilerade sig med lite ovanliga inslag på menyn som Mammas Matvrak och Mammas Snedsteg. Men mest känd blev de för Mammas Lyxmask, en lyxburgare med rysk kaviar (!) Den försvann dock ur sortimentet i slutet av 00-talet, då kaviar från den hotade stören rödlistades.
Att många Väsbybor sörjer det gamla Mammas märks och syns, inte minst i en Facebookgruppen "Det är i Väsby det händer" :-)".
"Lördagskväll år 1984 Sverre och jag glider runt med Epan in på Mammas och beställer tunnbrödsrulle med 2 grillade ketchup, curryketchup, senap, dressing och rostad lök, vår specialare. Det var tider det."
"Mammas lyxmask" kostade på 90-talet 400 kronor. Svindyrt redan då, men en kul grej."
"Ååååh Mammas! Tunnbrödrulle och en glasflaska pucko. Barndomsminnen delux!"
"Saknar också Mammas grill....! Så många gånger man käkade tunnbrödrulle där. Mammas var en central plats i Upplands Väsby. Saknaden är fortfarande stor!"