Det anrika klädföretaget Georg Sörman gick i konkurs 2020, men konkursboet köptes upp av klädfirman Grosshandlarn. De fortsatte driva de två butikerna som fanns i Gamla stan och på Kungsholmen.

Den senare stängde 2021. Nu står det klart att även butiken på Västerlånggatan 57 bommar igen, vilket Fastighetsvärlden var först att rapportera.

Ägaren: "Tufft klimat"

– Det är ett tufft klimat över huvud taget, sen har vi en inflation på 11 procent och vi fick en hyreshöjning på 11 procent. Det påverkar oss så pass mycket att vi måste stänga, säger butiksansvarige Tomas, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, till Mitt i.

Ett stort problem är även att reglerna för trafiken i Gamla stan inte tillåter leveranser av varor efter klockan 11, menar han.

– Det är inte kul att stänga, det är roligare att öppna. Men vi måste tjäna pengar, inte betala för att hålla öppet.

Georg Sörman på Västerlånggatan 57 stänger.

Georg Sörman på Västerlånggatan 57 stänger.

Google Street View

En stängning i raden

Klädaffären Georg Sörman öppnades av sin namne 1917 på Stora Nygatan. Efter framgångar och behov av större lokaler öppnades butiken på Västerlånggatan år 1928.

När de stänger för gott är inte helt klart. Utförsäljning av kläderna pågår tills dess att kontraktet löpt ut.

På senare tid har flera anrika klädbutiker i Gamla stan stängt. För två år sedan stängde Stockholms dåvarande äldsta butik Gustaf Mellbin, då 154 år gammal. 2015 stängde Guirons kappor som öppnade 1870 och i våras stängde kappaffären Åströms efter 112 år.