Nu har restaurang Grodan även öppnat på Kungliga operan. Det stora brasseriet har varit verksamt på Grev Ture­gatan sedan 1984, Mats Broström har varit källarmästare sedan dess. Nu tar han varumärket vidare.

Guldstuckatur på väggar och i tak, kristallkronor och vackra målningar. Det är med stolthet och entusiasm som Mats Broström rör sig genom de historiska rummen. Det regnar sidledes när han slår upp balkongens dörrar och pekar mot slottet.

– En sådan här utsikt får inte gå till spillo. Tänk att sitta här en sommarkväll!

Delar av Operan har fram till nu varit stängda för allmänheten. Men nu är du bland annat välkommen att ta en drink i det som tidigare var operasångarnas sällskapsrum.

– De nya lokalerna är fantastiskt fina. Det är en fröjd för ögat.

Under operan låg tidigare restaurang Brasseriet där Rikard Hagström arbetade.

I dag är han i stället souschef på Grodan.

– Nu jobbar vi mer mer med det fransk-svenska köket. Vi såg resultat här redan första dagen vi gick över till Grodan, så det är jättekul.

Grodans klassiska mat går hem i de klassiska lokalerna, instämmer Mats Broström.

– Operabesökarna gillar wallenbergare och inkokt lax. Restaurangbranschen har haft det tufft under pandemin och en stor del av serveringspersonalen har behövt sadla om. Men Grodan har lyckats hålla kvar i sina anställda.

Rikard Hagström ser däremot en generell brist på kockar i branschen.

– Vi letar hela tiden. Om man får vara krass så har vi behövt göra oss av med folk som inte kunde det de uppgav sig för att kunna.

Nu möts Grodan av ytterligare ett bekymmer, de höga råvarupriserna.

– Men det känns som att de nu går ner lite.

– Nu kostar entrecôte 480 kronor för ett kilo. Innan sommaren kostade den 680 kronor, säger Mats Broström.

– Vi kan inte höja priserna för då förlorar vi gäster. Vi höjer lite grann så att det inte mrks så mycket. Kaffet höjde vi med två kronor efter att priset ökade med 30 procent.

Grodan hette från början La Grenouille. Att restaurangen bytte namn kan tillskrivas stamkunderna som inte kunde uttala det franska ordet.

– Alla gäster sa Grodan när vi svarade i telefon så till slut gjorde vi det också.

Tidigare fanns utöver brasseriet en finare matsal där det serverades mer avancerad mat.

– Men de som åt i fina matsalen ville helt plötsligt ha något från brasseriet. Så till slut gjorde vi bara ett stort brasserie av allting.

– Jag har serverat och lagat mat här sedan 84. Efter alla år blir man lyhörd för vad gästerna säger.