Globen shopping invigdes 1989. En av butikerna som öppnade i samband med det var Klockmaster. Svante Nilsson, femte generationens urmakare, köpte stället av sin pappa Åke när han gick i pension och har drivit det sedan i början av 2000-talet. Han och hans syster har även en butik i Fältöversten sedan 1972.

– Jag har sprungit här sedan stället öppnade, men blev klar urmakare 1994. Vi har varit med om mycket. Fem väpnade rån och ett antal inbrott, det har inte stoppat oss. Men vi har haft personal som inte har kommit tillbaka efteråt. Man blir påverkad av sådana händelser. Så klart, säger Svante Nilsson.

Mobiltelefonen på

För honom är yrket en livsstil.

– Jag har mobiltelefonen på hela tiden. En gång var jag tvungen att ta en taxi till jobbet direkt efter en svensexa. Jag har inte någon lista med tio personer som jag kan ringa in om någon är sjuk.

Nu är Svante Nilsson sorgsen över att stänga butiken i Globen, med ett läge som han älskar.

– Att vi flyttar beror på fastighetsägarens hyrespolitik. De har plockat bort sådant som tidigare ingick i hyran, som till exempel värme och ansvar för avloppsstammar. När jag har räknat på det har jag kommit fram till att det inte är värt det längre. Min drivkraft är inte att kunna köpa en Ferrari, men man kan inte jobba enbart för att betala hyra, säger Svante Nilsson och fortsätter:

– Det blev bestämt väldigt snabbt att vi skulle stänga, vi hade hoppats på en förlikning med centrumägaren.

Två klassiska butiker lämnar Globen shopping.

Två klassiska butiker lämnar Globen shopping.

Mimmi Epstein

Gör allt jobb

Butiken har flera trogna stammisar, några sedan starten. Sedan det blev känt att han stänger i Globen har många lyckönskningar kommit.

– En man hade lämnat ett kort och en flaska champagne. Och flera har sagt att de kommer följa med oss vart vi än flyttar. Det värmer, säger Svante Nilsson.

30 juni är sista dagen som butiken håller öppet. Stänger gör även ramverkstaden Gallery sthlm.

– Jag har haft butiken i femton år men det går inte längre med dagens hyror. Det känns tufft, sorgligt. Men nu är det sista veckorna, säger butiksägaren Magdalena Wysotzky.

Centrumägaren Corems marknadsansvarige, Bengt Blomquist, skriver i ett mejl till Mitt i att hyrorna är marknadsanpassade och att exempelvis värme inte brukar ingå. Vissa vakanser är planerade på grund av kommande ombyggnation, skriver han.

"Det finns också de som drabbats hårt av bland annar corona och dagens ekonomiska ränteläge, eller har ett utbud som inte längre är gångbart. Vissa segment går som tåget medan andra tappat kontinuerligt en kortare eller längre tid. Det är tråkigt när omtyckta butiker lämnar, men vi pratar med andra aktörer och har goda förhoppningar om att fylla lokalerna igen".