KLART 2030. De kommande tio åren kommer Stockholms tunnelbanenät bli kraftigt utbyggt. Foto: Region Stockholm

Klartecken från regeringen – nya tunnelbanan kan byggas

Regeringen har sagt sitt. Inga överklaganden godtas. Det här innebär att den nya tunnelbanan till Arenastaden kan byggas.

  • Publicerad 10:10, 16 dec 2020

Projektet med att bygga Stockholms nya tunnelbana med totalt 18 nya stationer och totalt 30 kilometer nya spår har fått en tidig julklapp. Det står nämligen klart att det är fritt fram att förlänga tunnelbanan till Arenastaden i Solna, enligt den järnvägsplan som tagits fram. Detta då regeringen avslagit de överklaganden som kommit in på sträckan.

– Det här är ett fantastiskt besked. Och väldigt skönt att regeringen kunde ta det här beslutet så fort. Det innebär att vi slipper dyra kostnader för stillestånd, säger projektchef Malin Harders på projektets hemsida.

Brf och kyrka var emot

I somras fastställde Trafikverket järnvägsplanen, men den överklagades till regeringen av en bostadsrättsförening i Vasastaden och en kyrka i Solna.
På ett möte i förra veckan beslutade dock regeringen att avslå överklagandena. Regeringens beslut går inte att överklaga.

Här byggs Sveriges längsta rulltrappa

Det här är en järnvägsplan

En järnvägsplanen beskriver vad som ska göras, var tunnelbanan ska byggas och vilken mark som behöver tas i anspråk – både ovan och under jord.

Järnvägsplanen har tagits fram under flera år av förvaltning för utbyggd tunnelbana. Den fastställdes av Trafikverket sommaren 2020 och nu har regeringen alltså avslagit alla överklaganden.

Miljödomen från Mark- och miljödomstolen har vunnit laga kraft, liksom de detaljplaner som behövs för att bygga tunnelbanan till Arenastaden.

Visa merVisa mindre