Svanängens IP får en ny konstgräsplan. Budgeten ligger på 10 miljoner kronor och upphandlingen drar strax igång.

– Drömscenariot är att bygget kan börja i sommar. Juli är kanske lite för optimistiskt, men till augusti, säger Tina Hennicks, anläggningsansvarig för idrott i Ekerö kommun.

 På Skå IK är man väldigt glada över att spaden nu sätts i marken för den nya konstgräset.

– Det betyder jättemycket och kommer underlätta för oss på massor av olika sätt. En delseger som vi är jätteglada över, säger Johan Fogelklou, sportchef på Skå IK fotboll.

Johan Fogelklou, sportchef på Skå IK fotboll, är glad att klubben nu får en ny konstgräsplan. ”Den är ett bra första steg i utvecklingen av anläggningen som vi är väldigt glada över”, säger han.

Johan Fogelklou, sportchef på Skå IK fotboll, är glad att klubben nu får en ny konstgräsplan. ”Den är ett bra första steg i utvecklingen av anläggningen som vi är väldigt glada över”, säger han.

Stefan Källstigen

Den nya fullstora 11-spelsplan kommer ligga där naturgräsplanen ligger i dag. Den kommer, till skillnad från Svanängens befintlig konstgräsplan, uppfylla Svenska fotbollförbundets krav.

Inte alla bitar samtidigt

Att föreningen nu får en ny plan är en del i det paket av önskemål som föreningen har för utvecklingen av Svanängens IP. Men fortfarande behövs bland annat läktare, fler omklädningsrum och belysning.

– En av fördelarna med en konstgräsplan är att vi kan använda den fler månader per år jämfört med en naturgräsplan, det ultimata hade varit en konstgräsplan som möjliggör spel året om. Men har vi ingen bra belysning när planen väl öppnar och kvällarna är mörka igen, så blir det svårt att nyttja planen kvällstid när våra lag har träningar, säger Johan Fogelklou.

Men kommunen menar att det väger tyngre att få en konstgräsplan på plats snabbt än att få alla bitar på plats samtidigt.

Belysning och läktare kräver nämligen bygglov och för det står en påbörjad detaljplan i vägen. Den detaljplanen måste först hävas innan något bygglov kan ges.

För att ändra material på en befintlig idrottsyta från naturgräs till konstgräs behövs däremot inget bygglov.

– Nu får vi byta till konstgräs från naturgräs till en början, säger Tina Hennicks. 

En plan håller på att tas fram för hela idrottsplatsen. Bland annat har det utretts om två ishallar ska byggas där, för att ersätta på Allhallen och Vikingahallen i Träkvista. Beslut kring det väntas klubbas under våren.

– När och om den processen drar igång så kan vi planera för bättre förutsättningar för fotbollen, säger Tina Hennicks.

Ny plan på Ekerö

Ytterligare sex miljoner kronor finns öronmärkta för en konstgräsplan någonstans centralt på Ekerö.

Kultur och fritidsförvaltningen har i uppdrag att tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen utreda var någonstans den gör mest nytta.

– Vi vill göra detta i samråd med civilsamhället. Vi önskar se ytterligare en fullstor plan i centrumnära miljö, säger Tina Hennicks. 

Någonstans i anslutning till Träkvistavallen är ett alternativ som Ekerö IK fotboll önskat. Men ingenting är klubbat ännu.

– Vi vill föra en ordentligt utredning först. Vi vill inte hafsa ut något som sedan inte används, säger hon.

Sex miljoner kronor i budget finns det för en konstgräs-plan någonstans i närheten av Träkvistavallen. Exakt var är dock inte klart.

Sex miljoner kronor i budget finns det för en konstgräs-plan någonstans i närheten av Träkvistavallen. Exakt var är dock inte klart.

Mikael Andersson

Det nya konstgräset kommer vara granulatfritt. Efter beslut i EU-parlamentet förra året kommer försäljning av gummigranulat till konstgräs förbjudas från år 2031 och det gamla konstgräset ska fasas ut fram tills dess. 

– Planen är att låta de konstgräsplanerna som ännu inte är uttjänta vara kvar. När de har tjänat ut så byter vi till ett miljövänligare alternativ, säger Tina Hennicks. 

Svårt att hitta alternativ

Men exakt vilket typ av granulatfritt konstgräs det blir är ännu inte klart. Det är nämligen fortfarande svårt att hitta alternativ som gör fotbollsplanerna spelbara även när temperaturen sjunker ner mot nollan.

Först ut att byta är Träkvistavallen där ett så kallat fjärde generationens konstgräs som inte kräver fyllnadsmaterial skulle rullats ut i höstas. Men upphandlingen överklagades och sköts på tiden. Nu kommer arbetet påbörjas tidigast i juli. 

– Vi vet inte riktigt hur det underlaget kommer fungera. Det är så för hela fotbolls-Sverige, det är bara att testa på och se och vi har berörda föreningar med oss i den frågan. Om några år så vet vi mer, så när det är dags för nästa plan att bytas ut så har vi förhoppningsvis bra alternativ, säger Tina Hennicks.