Under fredagen presenterade regionens nya styrande partier sin plan för regionen de närmaste fyra åren. Socialdemokraternas Aida Hadzialic var tydlig med att den tystnadskultur inom regionen, som gjort det svårt för medarbetare att påtala brister, ska bort.

– Vi kommer inte att blunda för problem, varken i dag eller i framtiden. Vi kommer möta de erfarenheter och berättelser från verksamheterna med öppna ögon. Vår löfte är: Du som anställd ska våga tala med medierna. Din berättelse kommer tas tillvara.

Socialdemokraterna gick framåt kraftigt i valet och fick hela 33 procent av rösterna, vilket ger 50 mandat i regionfullmäktige.

Men att få till ett maktskifte och samla ihop 75 mandat för att nå majoritet har trots det visat sig allt annat än lätt.

Varken Kristdemokraterna eller Liberalerna ville ingå i ett mittensamarbete.

Tre bra skäl

Men nu har man alltså till slut nått i mål med förhandlingarna. Det blir Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet som kommer leda regionen med ett minoritetsstyre. Med sig har de Vänsterpartiet som samarbetsparti, baserat på ett avtal som löper över hela mandatperioden.

Centerpartiet har sedan valet varit tydliga med att de inte vill sitta i majoritet med Vänsterpartiet, eftersom de anser att partiet har en alltför vidlyftig finanspolitik. Under fredagens pressträff sa Gustav Hemming (C) att de nu har fokuserat på gemensamma nämnare.

– Som jag brukar säga, det finns tre bra skäl för C att samarbeta med V. Samsyn, bra politiska företrädare och när vi gemensamt måste se till att SD inte får inflytande.

Förre patienter per läkare

Det nya styret redovisade en rad insatser de tänker genomföra under mandatperioden. Bland annat ska man satsa på att varje husläkare ska ha ansvar för maximalt 1100 patienter. Stor skillnad alltså mot dagens 2000 patienter per husläkare.

Man kommer också satsa på centerpartiets hjärtefråga, pendelbåtar. Den trafiken kommer såväl bygas ut som förnyas.

Miljöpolitiskt vill koalitionen bland annat utreda möjligheterna för en tunnelbana till Bromma Flygplats. Man kommer också satsa på att bygga kollektivtrafiken med nya spår, stationer och hållplatser.

– Den hållbara resan ska också vara det bästa för plånboken. Vår ambition är att göra det billigare framförallt för unga, barn och pensionärer. Och sommarlovskortet blir permanent, sa Miljöpartiets Anton Fendert.

Senast den 18 oktober, när regionfullmäktige sammanträder, måste det nya styret vara på plats.

https://www.mitti.se/nyheter/m-har-inte-gett-upp-om-att-fa-vara-med-och-styra-regionen/repvim!F4S1@XPnMAmzZ6HXlH4Ppw/

https://www.mitti.se/nyheter/aida-hadzialic-ar-redo-att-ta-over-mp-hoppar-av-blagrona-samarbetet/repvie!Q3Dl3oLR5eB7g6@DCVvg/