HÖJNING. Hyrorna höjs med 1,7 procent från den 1 april. Foto: Pia Bisbo

Klart: Så mycket höjs hyrorna för Huges hyresgäster

Huge och Hyresgästförenigen kom inte överens. Men efter beslut i Hyresmarknadskommittén är 2021 års hyror nu klara. Hyrorna höjs med 1,7 procent från den 1 april.

  • Publicerad 16:44, 19 maj 2021

Förhandlingarna mellan Huge Bostäder och Hyresgästföreningen om hyrorna för 2021 inleddes i november förra året.

Men parterna lyckades inte komma överens och ärendet gick i mars vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK. Det är en nationell kommitté för allmännyttan som prövar tvister i samband med hyresförhandlingar.

HMK har nu beslutat att hyreshöjningen ska bli 1,7 procent och gälla från 1 april 2021.

– Den årliga hyreshöjningen behövs för att täcka våra kostnadsökningar för bland annat värme, vatten och el, men också för att underhålla våra fastigheter och fortsätta vårt arbete med att skapa trygga miljöer, säger Huge Bostäders vd Karin Strömberg Ekström, i ett pressmeddelande.

Lägre höjning i Botkyrka

I grannkommunen Botkyrka fick Botkyrkabyggens hyresgäster en höjning med 0,97 procent. I Stockholm får Svenska bostäders och Stockholmshems hyresgäster en höjning med 1,75 procent i genomsnitt. I samtliga fall ville hyresvärden ha en höjning som låg en procent högre.

Förra året höjde Huge hyrorna i Huddinge med 1,95 procent.

Men även 2019 strandade förhandlingarna mellan Huge och Hyresgästföreningen. Då fick hyresgästerna vänta till i maj på besked om hyreshöjningen, som landade på 2,3 procent.