Nobel Week Lights. Ljusinstallationen Space visade Stadshuset i nytt ljus under Nobelveckan, när bilder från rymdens yttersta hörn projicerades på fasaden. Foto: Clément Morin

Klart: Populär ljusfestival ska lysa upp Stockholm igen

Vinterns maffiga ljusfestival under Nobelveckan kommer tillbaka i december. Ett sätt att göra Nobelfirandet till en folkfest och locka turister, hoppas finansborgarrådet.

  • Publicerad 10:49, 24 jun 2021

Förra året firades Nobelpriset på ett nytt sätt när ljusinstallationer lös upp ett femtontal platser och byggnader runt om i Stockholm under Nobelveckan.

Nu är det klart att staden kommer fortsätta att stötta ljusfestivalen Nobel week lights, som arrangeras av Nobel prize museum. Totalt ska staden skjuta till 15 miljoner under tre års tid.

Enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är det här ett sätt att öppna upp Nobelfestligheterna, som vanligen sker bakom stängda dörrar i Stadshuset, för fler stockholmare.

BILDSPEL: Så vackert är Stockholm upplyst

Kan bli mångårig festival

– Genom ljusinstallationerna kan vi få fler att känna folkfesten och uppleva Nobelveckan på ett helt otroligt sätt. Det här kan vara början på en mångårig ljusfestival, säger hon.

Att Nobelpriset får stor internationell uppmärksamhet är något som Stockholms stad borde dra mer nytta av, menar Anna König Jerlmyr, som hoppas att festivalen kan gynna den av pandemin hårt drabbade turist- och besöksnäringen.

Uppskattningar från Stockholms stad visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året.

– Jag hoppas att festivalen blir ett samtalsämne och att den bidrar till besöksnäringen som på så många sätt nu behöver återstarta. Det här gör att vi visar att Stockholm kan leva även under årets mörkaste dagar, säger Anna König Jerlmyr.

Nobel Week Lights

Nobel Week Lights Stockholm är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson, Lara Szabo Greisman och Troika AB.

Satsningen är en del av Nobelveckans program och genomförs i samarbete med Nobel Prize Museum, med stöd av Stockholms stad och ett flertal övriga partners och belysningsföretag.

Årets evenemang planeras till den 4–13 december under Nobelveckan 2021.

Visa merVisa mindre