Förra året firades Nobelpriset på ett nytt sätt när ljusinstallationer lös upp ett femtontal platser och byggnader runt om i Stockholm under Nobelveckan.

Nu är det klart att staden kommer fortsätta att stötta ljusfestivalen Nobel week lights, som arrangeras av Nobel prize museum. Totalt ska staden skjuta till 15 miljoner under tre års tid.

Enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är det här ett sätt att öppna upp Nobelfestligheterna, som vanligen sker bakom stängda dörrar i Stadshuset, för fler stockholmare.

https://www.mitti.se/nyheter/bildspel-sa-vackert-ar-stockholm-upplyst/reptli!zvEN25rqFk5BDHKhJfTZNg/

Kan bli mångårig festival

– Genom ljusinstallationerna kan vi få fler att känna folkfesten och uppleva Nobelveckan på ett helt otroligt sätt. Det här kan vara början på en mångårig ljusfestival, säger hon.

Att Nobelpriset får stor internationell uppmärksamhet är något som Stockholms stad borde dra mer nytta av, menar Anna König Jerlmyr, som hoppas att festivalen kan gynna den av pandemin hårt drabbade turist- och besöksnäringen.

Uppskattningar från Stockholms stad visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året.

– Jag hoppas att festivalen blir ett samtalsämne och att den bidrar till besöksnäringen som på så många sätt nu behöver återstarta. Det här gör att vi visar att Stockholm kan leva även under årets mörkaste dagar, säger Anna König Jerlmyr.