Partiet Nyans häver sig över 2-procentsspärren med 0,03 procentenheter och tar plats i Botkyrkas högsta beslutade organ – kommunfullmäktige.

Partiet har profilerat sig som ett parti för Sveriges minoriteter och har bland annat drivit frågor om islamofobi och afrofobi och det de kallar "LVU-missbruket".

Partiledaren flyttar till Botkyrka

Högst upp på partiet Nyans lista i Botkyrka står partiledare Mikail Yüksel. Så sent som förra veckan var han inte bosatt i kommunen, och därmed var det oklart om han fick ta en stol. På valmyndighetens hemsida står det ”Ej valbar” där hans namn tidigare stod. Men enligt honom själv är det ordnat retroaktivt och nu tänker han ta plats i fullmäktige.

https://www.mitti.se/nyheter/partiet-nyans-vill-salja-botkyrkas-skolor-som-inte-funkar/repvis!N4AkK0aBP@I@nR71Mpy44A/

– Jag har folkbokfört mig i Botkyrka sedan den 10 september och jag har personligen kollat med valmyndigheten som bekräftar att man måste vara skriven senast valdagen för att kunna ta en plats, säger han.

Vad händer nu?

– Nu ska vi samtala med alla partier, och det ska bli spännande. Så som jag förstår det i Botkyrka kommer vi ha en vågmästarroll och vi sträcker ut handen till alla partier som vill Botkyrkas bästa.

Botkyrkas bästa?

– De utmaningar som finns kring arbetslöshet, kriminalitet och skolor.

"Jokern i spelet"

Redan tidigt spekulerades det om att Partiet Nyans hade gjort stora framgångar i Botkyrka, då gruppen "övriga partier" i den preliminära rösträkningen ökade rejält under årets val jämfört med förra – från 0,44 procent till 3. Speciellt i flera områden i de norra kommundelarna.

– De skulle bli jokern i spelet, var Sverigedemokraternas gruppledare, Martin Inglot, reaktion då.

https://www.mitti.se/nyheter/ovriga-partier-pa-frammarsch-i-botkyrka-kan-vara-nyans/repvil!lL4bwuzN9o4eCVCmn0I@9g/

Två mandat

Inför valet fanns två valbara namn på partiets lista till kommunfullmäktige: partiledaren Mikail Yüksel som förstanamn och Hamza Akacha, 20 år, folkbokförd i Norsborg.

Vilka partier som tappar de totalt två mandat till förmån för nykomlingen återstår att se.