Partiet Nyans lyckades med nöd och näppe ta sig över 2-procentsspärren och därmed tar de två mandat i Botkyrkas kommunfullmäktige de kommande fyra åren.

På valdagen såg det ut att bli svårt för partiet att fylla stolarna. På deras lista stod bara ett valbart namn: Hamza Akacha, 20, från Norsborg. Först på listan stod partiledaren Mikail Yüksel som då inte var bosatt i Botkyrka.

Men som Mitt i Botkyrka tidigare kunnat berätta har han skrivit sig i kommunen retroaktivt, vilket är möjligt eftersom detta regleras av folkbokföringslagen.

När protokollet från den slutliga rösträkningen nu har fastställts står det klart att partiledarens drag har fungerat. Han tar Partiet Nyans första stol i Botkyrka.

Protokollet visar också att Nyans snor mandat från Moderaterna och Sverigedemokraterna, som i det preliminära resultatet fick elva respektive tio mandat. Nu får alltså M tio och SD nio.

Svårt att få inflytande

Mikail Yüksel har tidigare sagt att de kan tänka sig att samarbeta med alla partier som vill Botkyrkas bästa. Men det kan visa sig lättare sagt än gjort.

När Mitt i Botkyrka ställde frågan till Botkyrkas övriga partier var det inga som kunde tänka sig att styra ihop med Partiet Nyans. Några kunde tänka sig samtal, men de flesta ville inte inte ens gå så långt.

https://www.mitti.se/nyheter/svar-tid-vantar-for-nyans-i-botkyrkapolitiken/repviv!bnXT0dpgd35Qv@4uKDLPHw/

Vill sälja skolor

En av partiets viktigaste frågor i Botkyrkapolitiken, kommer enligt Mikail Yüksel, bli skolan.

– På sikt vill vi förstatliga skolan, men det är inte aktuellt just nu. Nu vill vi istället ta de misslyckade skolorna i Botkyrka (skolor med en gymnasiebehörighet på under 60 procent reds. anm.) och lämna över dem till fristående aktörer, gärna stiftelser, sa han till Mitt i Botkyrka strax efter valet.

https://www.mitti.se/nyheter/skilda-politiska-varldar-i-nord-och-syd/repvis!5lQPNzR@OwDypmauLC95SQ/

https://www.mitti.se/ettsthlm/nyans-vacker-fragan-hur-ska-stockholm-halla-ihop/repviu!u4Hdx0d88CrB9VoV9fHWSQ/