I april i fjol kom nyheten att fastighetsbolaget Hemsö förvärvat Tensta gymnasiums och Tensta Träffs gamla lokaler. Sedan dess har arbetet för att hitta lämpliga hyresgäster pågått för fullt, samtidigt som byggnaderna genomgår en omfattande renovering.

Nu meddelar bolaget att de hittat sin första hyresgäst. Det är aktören Järva gymnasium som skrivit ett sjuårigt hyresavtal, och som ska drivas av den ideella och icke-vinstdrivande stiftelsen Roya Foundation, vilka även ligger bakom högstadieskolan Järvaskolan i Kista.

– Vi tycker det här är otroligt roligt. Vi har jobbat intensivt med att hitta en skolverksamhet som är bra för Järva, i tät dialog med lokalsamhället. Den här stiftelsen har fokus på att driva skolor i socioekonomiskt utsatta områden och har höga ambitioner och värderingar som rimmar väl med vår vision, säger Nils Styf, vd på Hemsö.

Roya Foundation beskriver sig själva som en stiftelse vars ändamål är att bidra till ökad jämlikhet genom undervisning och utbildning. Förutom skolverksamhet så bedriver de även projekt och initiativ i samarbete med civilsamhälle, akademi och näringsliv.

– Det är en aktör som verkligen behövs i området och som ser till Järvas och Järvabornas allra bästa, säger Nils Styf.

Fler aktörer kommer

Järva gymnasium kommer ha plats för 500 elever, som kommer kunna välja mellan olika teoretiska program med inriktningarna naturvetenskap, teknik, ekonomi eller samhälle.

Gymnasiet kommer att få en yta om 4 600 kvadratmeter i den av byggnaderna som tidigare huserade Tensta gymnasium.

– Det kommer ta ungefär 40 procent av byggnaden, vilket innebär att det finns plats för ungefär två till fyra verksamheter till. Vi fortsätter arbetet med att hitta verksamheter som kan komplettera på ett bra sätt, säger Nils Styf.

Planen är att göra skapa "Campus Tensta", berättar han – ett utbildningsnav med flera olika slags aktörer.

– Det här är stora byggnader, med plats för många. Det kan mycket väl komma in någon till, lika stor aktör. Vi vill ha in fler skolverksamheter, men även vuxen- och yrkesutbildningar. Det finns få sådana platser i dagsläget, samtidigt som många boende i Järva efterfrågar sådana utbildningar, säger Nils Styf.

"Byggsten för framgång"

Mitt i har försökt nå Järva gymnasiums – tillika Roya Foundations – vd Amir Sajadi, utan framgång. Han kommenterade dock nyheten i ett pressmeddelande i början av veckan.

− I ett samhälle är en högkvalitativ gymnasieutbildning en grundläggande byggsten för framgång och välfärd. Unga i Järva har höga ambitioner, stora drömmar och drivkraften att förverkliga dem. Därför väljer vi att etablera Sveriges modernaste gymnasieskola, Järva gymnasium, i Tensta, sa han i pressmeddelandet.