SENIORERNAS HUS. Stora Vilunda blir Seniorernas hus vid årsskiftet. Foto: Upplands Väsby kommun

Klart för Seniorernas hus i centrala Väsby

Väsbys pensionärer får ett eget hus i centrala Väsby. Stora Vilunda intill Suseboparken blir Seniorernas hus.

  • Publicerad 10:58, 22 sep 2021

Vi är så glada över att vi i dialog med seniorerna har kommit fram till en bra lösning.

Vid årsskiftet blir Stora Vilunda, strax öster om Suseboparken, Seniorernas hus. Frågan om ett särskilt hus för pensionärerna i Väsby har länge stötts och blötts i kommunen och
beslutet att använda Stora Vilunda till ett Seniorernas hus togs av en enig kultur- och fritidsnämnd på tisdagskvällen.

– Vi är så glada över att vi i dialog med seniorerna har kommit fram till en bra lösning. Det har samtidigt varit viktigt att låta ärendet ta tid och att seniorerna fått vara delaktiga i processen, säger nämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB), i ett pressmeddelande.

Stora Vilunda har genom åren använts av olika verksamheter, senast av daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättningar. I villan på två plan finns det utrymmen som står tomma och som nu ger plats för sociala aktiviteter för Väsbys seniorer.

Beslutet innebär att huset hyrs ut till SPF och Finska PRO.

– Vi är glada att vi har kommit så här långt, men det återstår mycket arbete eftersom huset i princip är tomt. Huset ska anpassas och det gör vi tillsammans med kommunen och våra medlemmar, säger Ulf Grufman, ordförande i SPF Seniorerna i Väsby.

Lokalerna kan även hyras ut till andra aktörer. Målet är enligt kommunen och pensionärsföreningarna att skapa aktiviteter och mötesforum för alla seniorer i Upplands Väsby.

Bra komplement

Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby, tycker att lösningen med Seniorernas hus är ett bra komplement.

– Vi i PRO Väsby tycker att det är bra att SPF och finska PRO nu äntligen får en motsvarande lokal som den vi har i Karlsro. Det är en bra lösning och även föreningen Gemenskap i Väsby kan säkert ha några av sina aktiviteter där.

Men Hans Mohlin är dock inte helt nöjd.

– Min grundidé är att vi även behöver små seniorernas hus i Runby och Fresta för de som inte kan ta sig till Stora Vilunda.

Anpassningar görs

Huset kommer att genomgå vissa anpassningar och beräknas tas i bruk vid årsskiftet.

– Vi är glada för att Väsby seniorer ges möjlighet till meningsfulla aktiviteter i en byggnad med sådan karaktär och historia, säger kultur- och fritidschef Maria Röstberg.

Kostar 1,4 miljoner

Kostnaden för Seniorernas hus beräknas till 1,4 miljoner kronor per år.

Dessa pengar finns avsatta i budgeten för 2022–2024.

Summan ska bland annat räcka till hyreskostnader, städning, lås/larm, underhåll och en värd på halvtid som sköter uthyrning och kringfunktioner.

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre

ENIG NÄMND. Beslutet att använda Stora Vilunda till ett Seniorernas hus togs av en enig kultur- och fritidsnämnd på tisdagskvällen. Foto: Upplands Väsby kommun