Comeback. Sedan ett 50-tal år tillbaka har midsommar firats på Tempeludden i Riddersvik – efter två års pandemi ser det ut att bli comeback 24 juni. Foto: Jonas Ringdahl

Klart: Det blir midsommarfirande vid Riddersvik

Nu är det klart – midsommarfirandet på Tempeludden räddas. Stadsdelsförvaltningen bidrar med 25 000 kronor till arrangemanget. Detta sedan tre aktörer gått ihop för att arrangera festen.

  • Publicerad 11:14, 31 maj 2022

Det är en ständig ström av människor

Bild från tidigare års midsommarfirande vid Riddersvik. Foto: Vällingby folkdansgilles facebook-sida

– Det här ska bli jättekul, säger Åsa-Lena Dackland, ordförande på Vällingby folkdansgille.

Comebacken av den stora midsommarfesten på Tempeludden vid Riddersvik var på väg att ställas in. Det var beskedet i mars. Arrangörerna Vällingby folkdansgille hade nekats föreningsbidraget på 25 000 kronor av stadsdelsnämnden, sedan man inte hittat någon samarbetspartner.

Stora midsommarfesten vid Riddersvik kan ställas in

Nya medarrangörer

Men Hässelby hembygdsförening och Hantverksladan Riddersvik har ryckt in som medarrangörer. Det har gjort att stadsdelsförvaltningen betalat ut ett kulturbidrag för offentligt arrangemang, på samma summa som folkdansgillet önskade i föreningsbidrag. Midsommarfesten är räddad.

Under fem timmar ska arrangemanget pågå.

– Vissa kommer ner, upplever midsommar och går sedan hem för sillen. Vissa äter sillen först och kommer ner sedan. Det är en ständig ström av människor som kommer och går, säger Åsa-Lena Dackland.

Populärt firande

Tusentals har kommit till firandet under åren innan pandemin. Midsommarfesten är en av de största i Stockholm.

– Jag hoppas tusentals kommer nu också, säger Åsa-Lena Dackland.

Det verkar som att alla vill träffas efter pandemin. Hon tar Hässelby scoutkårs valborgsfirande vid Riddersvik som ett färst exempel.

– Det blev en jättegrej. Det var galet mycket folk. Vi vet inte ens om det varit så många där tidigare. Folk är jättesugna på komma ut och ses.

Ja, det blir kaffe

Det var dock på håret att firandet räddades. Åsa-Lena Dackland är tacksam över att hembygdsföreningen och Hantverksladan ryckte in.

– Jag har försökt få idrottsföreningar i västerort att vara med och arrangera, men det har varit nej från alla jag pratat med. De har inte haft aktiviteter på somrarna och inte kunnat ställa upp.

Men nu är det tongångarna uppåt.

– Även kaffekokandet har vi klart med nu. Jag håller på för fullt och jobbar på alla håll och kanter inför firandet, säger Åsa-Lena Dackland.

Bild från tidigare års midsommarfirande vid Riddersvik. Foto: Vällingby folkdansgilles facebook-sida

Så blir festen på Tempeludden

Preliminärt program för midsommarfesten vid Riddersvik:

12.00: Firandet startar

12.30 Stången kläs

13.30 Stången reses

14.30 Folkdansuppvisning

15.30: Allmän dans

16.30 Firandet avslutas

Visa merVisa mindre