Det tog drygt två månader eller exakt 64 dagar efter valet – men nu är styret för Upplands Väsby kommun klart.

Och det blir ett maktskifte: Socialdemokraterna, Väsbys Bästa och Liberalerna bildar ett minoritetsstyre. Tillsammans samlar de 22 av kommunfullmäktiges 51 mandat.

Det nya styret har möjliggjorts genom en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som bidrar med sina fyra mandat.

– Jag är otroligt glad att vi har ett starkt styre på plats och vi kommer att hjälpas åt för att göra ett bra Väsby bättre, säger Mathias Bohman, gruppledare för Socialdemokraterna.

Han menar att partierna är väldigt lika varandra på många punkter.

– Vi vill stärka skolan, omsorgen och välfärdskärnan och ta ett rejält miljökliv.

Liberalerna styrde förra mandatperioden med M, VB, C och KD i Väsbyalliansen. Både L och VB byter alltså sida.

VB har haft avgörande roll

Väsbys Bästa, med gruppledare Roland Storm, har med sina sex mandat haft en avgörande roll i bildandet av nytt styre.

Det omfattande byggprojektet Väsby Entré har varit en viktig fråga i förhandlingarna för VB, som har velat dra i bromsen. Och här kommer det att ske omtag och förändringar.

– Med tanke på konjunktur, räntehöjningar och oro på bostadsmarknaden avvaktar vi nu och pausar därför delar av Väsby Entré.

Han betonar dock att projektet inte stoppas.

– Vi lättar bara på gasen lite och ser över genomförandet. En ny pendeltågsstation och en väderskyddad bussterminal är fortfarande aktuella.

Päivi Verdier är gruppledare för Vänsterpartiet, som i en överenskommelse med Socialdemokraterna lovar att stötta det nya styret.

– Självklart hade vi velat ingå i ett styre, men går inte det så är jag nöjd med den här lösningen. Det viktiga är att vi slipper inflytande från konservativa och högernationalistiska partier. Det inflytandet har vi motat bort nu.

Weinmar (M): En besvikelse

Nuvarande kommunstyrelsens ordförande, Oskar Weinmar (M, kommenterar det nya styret:

– Det är en besvikelse. Bland de Väsbybor som röstade på Liberalerna är det nog många som känner sig lurade. Särskilt ledsamt är det då det fanns ett nästintill färdigförhandlat alternativ, som inte skulle innebära vänsterpolitik.

Margareta Hamark, gruppledare för Liberalerna, förklarar partiets sidbyte så här:

– Vi gick till val på att fortsätta samarbetet med allianspartierna och Väsbys Bästa, när detta föll var det en helt ny spelplan att ta ställning till.

Att styret får majoritet i nämnderna var avgörande för partiet.

– Med tidigare allianspartier plus Miljöpartiet var detta inte en möjlighet, med detta styre var man helt beroende av Sverigedemokraterna vid varje beslut i nämnderna, säger Margareta Hamark.