PREMIÄR. 1 maj planerar Gröna Lund att öppna, på ett smittsäkert sätt. Foto: Gröna Lund

Klart: Då öppnar Gröna Lund

Efter många turer står det klart. Gröna Lund tänker öppna upp för säsongen.

  • Publicerad 08:42, 5 apr 2021

Den 25 mars beslutade Folkhälsomyndigheten om föreskrifter för nöjesparkers öppnande, vilket innebar ett krav på 20 kvadratmeter per besökare.

Trots de tuffa restriktionerna förbereder sig Gröna Lund på att öppna. Premiärdatumet är satt till den 1 maj.

– Vi vet att våra gäster har längtat efter dagen då vi kan öppna och efterfrågan på säkra aktiviteter utomhus är stor bland barnfamiljer. Genom att dela upp vissa av dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt. Samtidigt får vi möjlighet att ta emot fler gäster under en dag, vilket är nödvändigt för att få ekonomin att gå ihop, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund, i ett pressmeddelande.

Planen är att ett begränsat antal gäster släpps in per dag, att alla biljetter måste förbokas online och att vissa dagar delas upp i två besökspass.
Åkband och åkkuponger slopas och istället ingår alla åk i den nya entréavgiften ”Ticket to Ride”.

Glesare än vanligt

Enligt Folkhälsomyndighetens bestämmelser får nöjesparker släppa in en gäst per 20 kvadratmeter. Nu arbetar Grönan med att mäta upp alla tillgängliga ytor och räkna på hur många gäster som kan släppas in per dag. Men klart är att det kommer bli väsentligt mycket färre gäster jämfört med ett normal dag. Under en sommardag ett vanligt år rymmer tivolit drygt 15 000 gäster.

Folkhälsomyndigheten: Skjut upp!

Innan en öppning kan ske måste dock Gröna Lund invänta en förändring i begränsningslagen, som undantar tivolinöjen från ordningslagen, där det just nu råder förbud mot fler än 8 personer. Lagförslaget förväntas träda ikraft den 11 april, om smittläget tillåter.

Folkhälsomyndigheten har dock begärt att regeringen ska skjuta fram beslutet om lättnader några veckor, från den 11 april till den 3 maj. Detta så smittoläget fortfarande är så pass allvarligt i Sverige.


 

Så här planerar Grönan att öppna på ett säkert sätt

Ett begränsat antal gäster per dag och alla biljetter måste förbokas online.

Under helger och högsäsong delas besökare upp på ett förmiddagspass (kl. 09.30-15) och ett eftermiddagspass (kl. 16-22). Genom att dela upp dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka nöjesparken på ett smittsäkert sätt.

Åkband och åkkuponger slopas och istället ingår alla åk i den nya entréavgiften ”Ticket to Ride”.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Populär fritidsgård hotad när kommunen ska spara

Nyheter Ännu inget nytt avtal för den föreningsdrivna gården i stallmiljö Den föreningsdrivna fritidsgården i stallmiljö är både välfungerande och välbesökt. Dessutom erbjuder den trygghet och meningsfull fritid för många tjejer i åldern 12–18 år. Ändå är den hotad.lördag 17/4 9:55

55+ kan få vaccin – om de kommer på stört

Nyheter Kan skriva upp sig på reservlista för överblivna doser Här kan 55-plussarna få sitt vaccin – om det blir doser över vid dagens slut. Knappt har mottagningen i Slakthusområdet öppnat så hänger de på låset.fredag 16/4 15:20

Sollentuna får 5 nya miljoner till ungdomssatsningar

Nyheter Riktat stöd till sommarjobb, lovskola och lovaktiviteter I går antog riksdagen den nya vårbudgeten. Bland annat anslås riktade statsbidrag åt kommunerna till sommarjobb för unga, lovskola och lovaktiviteter. För Sollentunas del handlar det om 5 miljoner...fredag 16/4 14:40