Hyreshus. Fastighetsägaren som äger Fristad har fått klagomål från flera närboende om brister i städning och underhåll. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Klagomål på städning och parkering vid Fristad

Efter påtryckningar från närboende utökar nu fastighetsägaren Landia städningen vid Fristad i Bromsten. – Jag hoppas på förändringar på en gång, säger Olof Rämsell, Landia.

  • Publicerad 07:00, 26 dec 2021

Ett trettiotal personer har skrivit till fastighetsägaren Landia i Bromsten om ökad nedskräpning och otrygghet kring fastigheten Fristad, tidigare ett servicehus, i dag ett hyreshus. Enligt mejlet, som har skickats både till Landia och till Spånga-Tensta stadsdel, har även biltrafiken ökat i området varav flera bilar kör för fort.

Fastighetsägaren säger att den tar uppgifterna på allvar.

– Ja, verkligen, vi har både haft städare ute och möte med hyresgäster att förmedla till alla i huset att skärpa sig med nedskräpning, säger Olof Rämsell, delägare i Landia.

Under den ombyggnation som pågår av fastigheten har containrar ställts upp vid fastigheten.

– En del har har en tendens att ställa soppåsar bredvid containrarna. Det är alltid svårt att veta om det är folk i huset eller andra, säger Rämsell.

När har ni kommit till rätta med detta?

– Jag hoppas på förändringar på en gång. Det har varit städteam ute som plockat upp, vi har gått ut med information till hyresgäster. Vi tar det på allvar, säger Olof Rämsell.

Utanför ansvarsområdet

Stadsdelen Spånga-Tensta har tagit del av mejlet. Tillförordnad stadsdelsdirektör Victoria Callenmark säger att det som framförs i mejlet ligger utanför stadsdelens ansvarsområde.

– Det vi kan göra är om det blir en spridning av skräp som flyger runt då kan vi kliva in med förstärkt städinsats, via stadsdelens app. Trafikdelen är jättetråkigt att höra om, bland annat att bilar kör för fort. Det ärendet har gått till trafikkontoret.

Vad händer nu?

– Min förhoppning är att hyresgästerna får en rask återkoppling, att det vidtas lämpliga åtgärder, säger Callenmark.

Staden sålde Fristad

Tidigare ägdes servicehuset Fristad av Stockholms stad. När stadens fastighetsbolag Micasa sålde Fristad var bedömningen att servicehuset inte längre behövdes.

Fastighetsbolaget Landia fick köpa Fristad efter att en annan budgivare hoppat av. Nio intresserade köpare fanns.

I mars 2021 godkände kommunfullmäktige försäljningen, som gick på 87 miljoner kronor.

Förutom bostäder planerar Landia för att upplåta en del av byggnaden till skolverksamhet.

Visa merVisa mindre