Vid årsskiftet blev det olagligt att slänga trasiga lakan, håliga kalsonger, noppriga t-tröjor, strumpor och andra tyger i soppåsen.
– Nu är säcken full igen, det går snabbt, säger arbetsledaren Jesper Schoultz som på nytt tvingas fälla ner luckan med lappen "Fullt" på när vi besöker Lövsta återvinningscentral.
Inlämningen fördubblad
Här har textilåtervinning funnits sedan 2012, men aldrig har folk slängt kläder och tyger som nu.
Trycket har blivit hårt på Lövstas klädåtervinning genom nya lagen.
Filip Magnusson
– Inlämningen av textiler ökade med 70 procent under januari jämfört med samma period i fjol, säger Jesper Schoultz.
Rapporterna om fuldumpningarna av kläder, pådrivet av fast fashion-industrin, har gjort många mer uppmärksamma, tror Jesper Schoultz.
Många lämnar in fel
– Det är en het potatis som folk snackar om.
Men även om viljan finns där verkar utförandet lämna en del övrigt att önska.
"Framförallt på helgerna har trycket på textilåtervinningen blivit otroligt stort här", säger återvinningsteknikern Jesper Schoultz.
Filip Magnusson
På Lövsta har personalen märkt att många besökare tar med sig textilierna i stora påsar, för att sedan felaktigt lyfta ur allt och proppa ned kläderna löst huller om buller i behållarna. Personalen hinner inte stoppa alla som gör fel.
"Tvätta så mycket det går"
– Man får inte lämna lösa kläder och skor, det kan vi inte nog poängtera. Alla typer av påsar förutom stora svarta sopsäckar fungerar. Och man ska tvätta så mycket det går, det är trots allt någon som ska öppna påsarna och alla behöver en rimlig arbetsmiljö, säger Jesper.
Birgitta Lazaroff från Hässelby är en av de som återvinner textiler vid Lövsta återvinningscentral.
Filip Magnusson
Han upptäcker ytterligare en svart sopsäck som någon dumpat, Jesper måste sortera ut även den.
– Går textilerna inte att tvätta behöver de sorteras ut separat, säger Jesper.
Även gamla skor, gosedjur och bälten ska in
Sten Hultman från Spånga verkar i alla fall göra rätt.
– Jag har återvunnit kläder och tyg länge, men kommer säkert åka hit oftare nu.
I Sverige konsumerar vi i genomsnitt cirka 13–14 kilo nyproducerade kläder och hemtextilier per person och år. Cirka 7–9 kilo textilavfall per person och år har de senaste åren hamnat i restavfallet (soppåsen) eller på återvinningscentraler som Lövstas och gått direkt till förbränning.
Filip Magnusson
Även skor, vissa gosedjur och accessoarer som bälten måste lämnas in.
All textilavfall i Stockholm skickas just nu till stadens samarbetsaktör Human Bridge. Organisationen väljer vad som ska skickas till återvinning och vad som kan återanvändas.
Lövsta återvinningscentral.
Filip Magnusson
Mycket går till behövande i andra länder. Om bara några år kan dock allmänheten tvingas lära sig ett helt nytt återvinningssystem.
"Ett producentansvar förväntas vara på plats inom några år (från EU:s sida) och då kommer ansvarsfrågan att förtydligas om textil ska vara ett kommunalt ansvar eller om det är kläd- och textulföretagens ansvar", skriver Helena Strömer, kommunikatör på Stockholm vatten och avfall, i ett mejl.