Fyra kirurger, med erfarenhet från knä- och höftledsoperationer på olika sjukhus i Stockholmsområdet, är bland dem som i maj i år vart med och startade vårdbolaget, Ledplastikcentrum AB.

I 2 500 kvadratmeter stora och för ändamålet nyrenoverade lokaler i Bromma sjukhus har bolaget, som har cirka 40 anställda, inrättat tre operationssalar, och 24 vårdplatser.

– Bakgrunden till det här är att höft- och knäledsplastikoperationer är ett väldigt viktigt område och det är ett sätt att skapa tillgänglighet för patienter i hela Sverige, säger Johan Bergström Hyldahl, ekonom och en av delägarna, och fortsätter:

– Det genomförs ungefär 30 000 knä- och höftledsoperationer per år i Sverige men när vi tittat på statistiken har vi konstaterat att en stor del av patienterna inte får vård i tid.

– Parallellt fanns ett starkt behov av ytterligare operationskapacitet i Stockholm, samtidigt som det varit en dröm för våra kirurger att starta eget, så började vi köra igång.

Trivs med jobbet

Magnus Wadstein, en av kirurgerna, och även bolagets verkställande direktör, säger att en av anledningarna till att läkarteamet dragit i gång verksamheten är att de tycker om det de gör.

– Höft- och knäartros är en väldigt rolig patientgrupp att arbeta med, man får en möjlighet att hjälpa och bota många av patienterna. Jag har jobbat på enheter som fungerat bra, här får jag chansen att ytterligare fokusera på den här patientgruppen och vi kan kan lyfta ambitionsnivån.

För Magnus Wadstein är det ett drömprojekt som de har haft i tio år och som nu blivit verklighet:

– Som egen kan man göra förändringar väldigt snabbt, vi kan förändra våra flöden och optimera vår verksamhet, något som kan ta flera år på sjukhus. Det är en jättestor skillnad med en sådan här liten och nischad verksamhet.

Långväga patienter

I början av november hade vårdbolaget enligt Johan Bergström Hyldahl utfört 400 operationer:

– Vi har tagit emot patienter bland annat från norra Sverige som väntat i flera år på operation. Vi har kunnat operera inom en månad. Det har varit väldigt roligt att hjälpa dem.

Bolaget siktar högt.

– När vi blickar framåt så ska vi bli den största producenten av knä- och höftledsoperationer i landet, säger Johan Bergström Hyldahl.