Kiropraktorn har haft samarbete med flera idrottsföreningar i kommunen där han hade sin mottagning.

Det första anmälda övergreppet skedde redan på våren 2020 då mannen tog en kvinna på intima ställen under behandlingen.

En annan kvinna utsattes för samma sak i slutet av 2020.

Vid båda tillfällena har mannen enligt tingsrätten ”otillbörligt utnyttjat” att kvinnorna befann sig i en särskilt utsatt situation då de var patienter som behandlades av honom i hans yrkesutövning som legitimerad kiropraktor.

Tredje övergrepp 2021

En tredje kvinna råkade ut för ett övergrepp 2021. Den här gången gick kiropraktorn längre och den ofrivilliga sexuella handlingen var en våldtäkt.

Kvinnan har i förhör berättat hur hon ”blankade” och "hoppades att det skulle vara över snart".

– Hon har känt ett extremt obehag, har Jelena Savic som företräder en av de utsatta kvinnorna sagt till SVT.

Kiropraktor nekar helt

Kiropraktorn har förnekat brott helt. När det gäller kvinnan som våldtogs hävdade han i rätten att det han gjorde var ”ett sätt att förföra” henne. Men han har även sagt, i ett tidigt polisförhör, att han agerat ”i storhetsvansinne”.

När det gäller de sexuella övergreppen hävdar mannen att det rört sig om ”adekvat behandling i enlighet med beprövad vetenskap”, men enligt en sakkunnig inom kiropraktik som kallats som vittne finns det ”ingen behandling som utövas i det området”.

Åtal väcktes i juni 2022, och nu har dom fallit.

Enligt tingsrätten står det klart att kiropraktorn har genomfört handlingar av påtaglig sexuell prägel som kränkt målsägandenas sexuella integritet och att kvinnorna har befunnit sig i en särskilt utsatt situation som patienter med ytterst begränsade möjligheter att freda sig.

Drygt två års fängelse

Mannen dömdes därför på alla åtalspunkter, en våldtäkt och fem fall av sexuellt övergrepp, till två år och tre månaders fängelse.

Dessutom ska han betala 165 000 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan och 80 000 vardera till de två andra.