Snön ligger tung längst med vägarna ut till Nacka forum. Långt från palmerna och sandstränderna som Sonja Livbom omgavs av i Mexiko när hon spelade in årets säsong av Bachelorette Sverige, som hade premiär i dagarna.

– Jag förstår varför man har siesta i Spanien, vi jobbade i 40 graders värme varje dag i sex veckor och man blir så trött. Med tjocka klänningar, smink och hår och så ska du sitta där och se glad ut. Men det var så spännande och kul.

När vi möter henne på ett kafé på hemmaplan har de två första avsnitten av serien sänts. Hon växte upp vid Ica Maxi och har nu flyttat tillbaka till kommunen. Det har varit hektiska dagar det senaste, fyllda av intervjuer och meddelanden på Instagram. Men hon väljer ut vad hon ska tacka ja till och vilka hon ska svara, både för att få ihop det med sitt jobb men också för att inte bli dränerad.

– Alla kommer inte älska mig men jag lägger min energi och mitt fokus på dem som säger bra och fina saker. Jag tycker det är jätteviktigt att svara alla unga tjejer och killar som tar mod till sig och skriver, det vill jag backa.

Nervositeten var stor när Sonja Livbom skulle möta killarna för första gången. Vissa hade storstilade entréer inridandes på hästar eller med trumpetsolon.

Nervositeten var stor när Sonja Livbom skulle möta killarna för första gången. Vissa hade storstilade entréer inridandes på hästar eller med trumpetsolon.

Robert Jadenfeldt

Att leta efter kärleken i tv var inget som hon någonsin trodde att hon skulle göra, hon hade inte ens tittat på de tidigare säsongerna. Hon sökte inte till programmet utan det var en kompis som tipsade castarna om henne, och de ville provfilma.

– Jag sa att jag kan komma och träffa er, men jag kommer inte vara med. Jag trodde verkligen inte att jag var rätt typ av person för något sådant här. Men sen blev jag vald och jag är nyfiken och spontan så tänkte jag att ja, men vi kör. Jättekul!

Blev socialt dränerad

Sonja Livbom tror inte att hon någonsin kommer kunna ta in att fler än 20 killar åkte till Mexiko för att dejta henne.

– Första kvällen när jag kommer in i huset är det surrigt och när de ser mig blir alla tysta och 40 ögon stirrar på mig. Och jag kände, nu måste jag hålla låda och säga något otroligt för att det inte ska bli stelt. Samtidigt ville jag visa hur tacksam jag var över att de hade rest dit.

Under inspelningen lärde hon känna nya sidor av sig själv och växte som person, vilket hon tycker var det bästa med resan. Men veckorna var också utmanande.

– Jag är en person som ger hundra procent i alla jag gör, i närvaro, kärlek, jobb, men man måste återhämta sig för att fortsätta orka ge. Du blir socialt dränerad och sover ingenting, men för mig var det viktigt att ändå fortsätta vara trevlig mot killarna och produktionen.

Släpp alla måsten

Nu väntar flera långa månader, fyllda av avsnitt med känslor och drama enligt Sonja Livbom, innan svenska folket får veta hur det hela slutar och hon får inte avslöja några detaljer. Men under tiden har hon, som dejtingproffs, tips till den som söker kärleken.

Sonja Livbom var på casting i december 2022, och två månader senare bar det av till Mexiko.

Sonja Livbom var på casting i december 2022, och två månader senare bar det av till Mexiko.

Robert Jadenfeldt

– Först och främst, tvinga inte fram något för då blir det inte äkta. Samhället tycker att man ska ha barn, bil och hund, men släpp alla måsten. Projicera inte dina egna rädslor på personen, det är så lätt att leta fel men det handlar egentligen bara om ens egna rädslor. Och våga titta åt ett annat håll, släpp att du har en typ. Du har ingen typ.

Och hur mycket Sonja Livbom än älskar att resa och tyckte om inspelningen i Mexiko så finns det bara en plats hon kan kallar hem.

– Jag är från Nacka, jag älskar Nacka och kommer alltid komma tillbaka hit.