Christina Blom Andersson (KD) har valt att lämna Ekeröpolitiken till följd av det nya Mittenstyret, som hennes parti tillsammans med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet gick samman i den 12 juni.

– Vi är ett borgerligt parti med borgerliga värderingar. Vi står alldeles för långt från Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att kunna samarbeta med dem, säger hon.

Hon menar att det faktum att det fanns problem i samarbetet med Moderaterna inte motiverar att Kristdemokraterna nu ingår i det hon kallar "sossestyret":

– Jag tycker att KD skulle ha gått i opposition i stället. Visst kan man tycka att detta samarbete ger en chans att få makt, men till vilket pris? Vi är en borgerlig kommun och våra värderingar är borgerliga. Jag behöver hålla kvar min ideologi, säger hon.

Fick inga svar

Att Mittenstyret ska styra utifrån den politiska plattformen som Mälaröalliansen lagt fram ger hon inte mycket för.

– Ja nu blir det så, eftersom budgeten ligger kvar. Men vad blir det nästa år? Vilken politik ska vi bedriva då? Jag fick inga svar på de frågorna och då kände jag att jag inte kan gå med på det här och fortfarande se mina väljare i ögonen, säger hon.

Jobbar kvar i regionen

Christina Blom Andersson var med och startade KD Ekerö 1991 och har varit aktiv inom lokalpolitiken sedan dess. Hon är ledamot i kommunfullmäktige, i socialnämnden och i socialnämndens beredning, förste vice ordförande i gemensam familjerättsnämnd och ersättare i kommunfullmäktiges valberedning och socialnämndens individutskott.

– Nu lämnar jag alla uppdrag i Ekerö. Men jag är fortfarande medlem i partiet och har kvar mina uppdrag i regionen, säger hon.

Peter Östergren (KD) som är första ersättare kommer nu kliva in på Christina Blom Anderssons ordinarie plats i kommunfullmäktige.